Zagrebačka policija do sredine siječnja 2004. provodi akciju "Mir i dobro"

ZAGREBAČKA policija će tijekom ovoga mjeseca pa do sredine siječnja iduće godine provoditi niz preventivnih akcija pod nazivom "Mir i dobro" kojima je za cilj zaštita sigurnosti građana i njihove imovine tijekom božičnih i novogodišnjih blagdana.

Policija je danas izvijestila da će akcije biti posebno usmjerene na zabranu krijumčarenja i zlouporabe pirotehničkih i minsko-eksplozivnih sredstava te oružja, kao i na veću protočnost vozila na gradskim prometnicama.

Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec rekao je da je policija kontaktirala s predstavnicima lokalne samouprave, posebno s Državnim inspektoratom oko sankcioniranja ilegalne trgovine pirotehnikom.

Dodao je da su vođeni razgovori s odgojno-obrazovnim ustanovama u svrhu edukacije djece o opasnostima od pirotehničkih sredstava, te da je u tu svrhu izrađen promidžbeni letak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu su, među ostalim, navedene odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu po kojima se bez dozvole MUP-a zabranjuje promet pirotehnike 1. i 2. razreda, te njihovo držanje u izlozima. Zabranjena je uporaba petardi 2. razreda u zatvorenim i prostorima gdje se okuplja veći broj osoba te prodaja maloljetnim osobama. Prodaja je dopuštena samo u prodavaonicama oružja i streljiva.

Zakon za nezakonit promet i prodaju pirotehnike 2. razreda predviđa novčane kazne od 1.000 do 10.000 kuna za fizičke i od 6.500 do 19.000 kuna za pravne osobe.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, pucanje iz vatrenog oružja, paljenje raketa ili sličnih eksplozivnih i zapaljivih materijala kažnjava se novčanom kaznom ili s 30 dana zatvora.

Borovec je podsjetio kako je istoimena prošlogodišnja akcija policije urodila plodom. Lani su samo dvije osobe lakše ozlijeđene, a zabilježen je i manji broj propucavanja u odnosu na prijašnje godine. Zbog zlouporabe pirotehnike i oružja lani je 17 osoba kazneno, a 32 prekršajno prijavljeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara