Zagrebačka policija pojačana s dva nova "detektora laži"

ZAGREBAČKA policija bogatija je za dva nova digitalna "detektora laži" koji će, nadaju se u policiji, doprinijeti da Zagreb ostane jedan od najuspješnijih centara poligrafskih ispitivanja u svijetu.

Osim što novi digitalni poligrafski uređaji predstavljaju vrhunac tehnoloških dostignuća s tog područja, novouređeni poligrafski laboratoriji u potpunosti omogućuju audio i video nadzor ispitivanja. To znači da se ispitivanje može digitalno arhivirati te da ga na monitoru u drugoj prostoriji mogu pratiti odvjetnici ili tužitelji zainteresirani za iskaz osobe podvrgnute testiranju, kažu u policiji.

Snimanje poligrafskog ispitivanja odnedavna propisuju i zakonske odredbe, no u policiji očekuju kako će se snimke ispitivanja uspješno iskoristiti i u znanstvene svrhe.

Zagreb je prvi grad u svijetu na čijoj je Policijskoj akademiji 1998. osnovana međunarodna poligrafska škola, a 1996. imao je najveću točnost ispitivanja putem "detektora laži" od čak 98,7 posto.

"Opremanjem laboratorija novim uređajima, od kojih je svaki vrijedan oko 76,5 tisuća kuna, stvoreni su uvjeti za razvoj struke, pa se može očekivati da će Hrvatska zadržati primat u svjetskoj poligrafiji", kazao je novinarima u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije jedan od najiskusnijih poligrafskih ispitivača Romeo Vrečko.

Razvoj poligrafije u Zagrebu počeo je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Nekoliko godina kasnije Hrvatska je preuzela vodstvo u tom obliku kriminalističkih istraživanja u bivšoj Jugoslaviji, a nakon osamostaljenja hrvatska policija nastavlja s razvojem poligrafije, kojoj se počinje pristupati i sa znanstvenih polazišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima poligrafskog ispitivača Gorana Leša ta se disciplina trenutno nalazi pred trećom razvojnom fazom, nezamislivom bez sudjelovanja znanstvenika, prvenstveno kriminalista i psihologa.

Osim u Zagrebu poligrafski laboratoriji postoje i u Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Zadru, a u njima radi petnaestak ispitivača. Digitalni poligrafi do sada su postavljeni i u Splitu, te Rijeci, no u tim centrima još nije moguć audio i video nadzor ispitivanja.

U zagrebačkom su laboratoriju tri ispitivača prošle godine "detektoru laži" podvrgnuli 448 osoba, od kojih je njih 50 posto ispitano u vezi s imovinskim, a 15 posto s krvnim ili seksualnim deliktima.

Učinkovitost najnovijih "detektora laži" danas su mogli potvrditi i novinari koji su se podvrgnuli ispitivanju, a u obilasku novoopremljenog laboratorija policija je predstavila i starije poligrafe, kao i nalaze ispitivanja od početka 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara