Zagreb ima 15.000 razloga za ponos: Pogledajte kako je bilo na najmasovnijem Prideu!

Foto: Boris Kovačev, Tomislav Kristo, Ivan Klindić, Goran Mehkek/Cropix; Zagreb Pride
Video: Damir Horvatović

U IME svih obitelji ulicama u centru Zagreba danas je prošla Povorka ponosa. Održan je 12. po redu Zagreb Pride uz poruku: "Ovo je zemlja za sve nas".

Sudionici su se nešto prije 14 sati počeli okupljati na Trgu žrtava fašizma. Pokraj "džamije", gdje su se okupili sudionici Zagreb Pridea, prošla je poveća svadbena kolona, čiji su sudionici automobilskim trubama dali zvučnu podršku paradi.

Prema policijskim procjenama, u Povorci ponosa sudjeluje između 12 i 14 tisuća ljudi. Organizatori tvrde da na Prideu ima oko 15 tisuća ljudi. Radi se o najvećem gay prideu koji je ikad u Hrvatskoj održan. Oko 16 sati sudionici Povorke dupkom su ispunili zagrebački Zrinjevac. Kolona ljudi koji su sudjelovali u Prideu ove godine je doslovno bila nepregledna.

"Budite glasni, da nas čuju i na Kaptolu i na Markovom trgu"

"Ovo je do sada najveći Pride, budite glasi da nas čuju i na Kaptolu i na Markovom trgu", poručio je sudionicima Povorke organizator Marko Jurčić po dolasku na Zrinjevac. Na Zrinjevcu su cure iz Le Zbora otpjevale himnu, nakon čega je voditeljica programa Nataša Janjić Lokas pozdravila sve prisutne. Pročitao se proglas ovogodišnjeg Pridea, a sudionici Povorke sa zadovoljstvom su zapljeskali za prošlotjedni Split Pride, koji je također prošao sasvim mirno.

Povorku je osiguravalo stotinjak interventnih policajaca, iako za zaštitom, zapravo, nije bilo potrebe. Građani Zagreba prema Povorci ponosa pokazali su izrazite simpatije, te su sudionike parade na svakom koraku pozdravljali mahanjem i pljeskanjem.

Noseći transparente s porukama poput "Toleriraš li ti mene, toleriram ja tebe" i "Danas gay, sutra suprug", sudionici Povorke marširali su za ravnopravnost istospolnih parova u hrvatskom društvu.

Homofob godine Bozanić, homofrend godine Mile Kekin

Povorka je oko 15 sati krenula od Trga žrtava fašizma do Trga bana Jelačića, a središnja proslava je na Zrinjevcu gdje su i ove godine dodijeljene nagrade za homofrenda i homofoba godine.

Homofrendom godine proglašen je Mile Kekin, a homofob godine je Josip Bozanić. Podsjećamo, prošle godine je homofob godine bio Željko Kerum, dok je homofrendom godine proglašen Boris Dežulović.

"Seksualne manjine u Hrvatskoj i dalje su diskriminirane"

"Ovdje sam već poput inventara. Bilo bi najbolje da sljedeće godine ne dođem, jer bi tada znala da smo kao društvo napredovali na području zaštite prava seksualnih manjina", kazala je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, koja tradicionalno podržava Zagreb Pride.

"Seksualne manjine u Hrvatskoj i dalje su diskriminirane. Zato se nadam da će do kraja godine biti donesen zakon o životnom partnerstvu", izjavila je Holy.

U Povorci i premijerova supruga

Povorci ponosa pridružila se i Sanja Musić Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića. "Bila sam isprovocirana do te mjere da sam došla pružiti podršku jednom principu dobra i solidarnosti. To učim od malena: tako su me učili roditelji i to sam učila na vjeronauku koji sam pohađala devet godina. Suprug je kući, ali on je jedan od rijetkih koji svoje mišljenje ima priliku iskazati na državnoj razini", kaže Musić Milanović.

U povorci je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja već tradicionalno podržava Pride. Komentirala je poveći broj potpisa za referendum koji je prikupila inicijativa "U ime obitelji": "Taj broj me nije iznenadio, samo je podcrtao u kojoj je mjeri važno zaštititi prava manjina. Niti jedno pravo niti jedne manjine neće biti ugroženo nego će biti zaštićeno".

"Mi već jesmo obitelj i to ne može negirati nikakva zakonska ili ustavna prepreka"Uoči marširanja zagrebačkim ulicama, poruke ovogodišnjeg Pridea je u ime organizatora pojasnio Marko Jurčić: "Zadnjih nekoliko tjedana ponavljali smo da je ovo zemlja za sve nas. To smo pokazali i to pokazujemo ovom Povorkom ponosa gdje smo se okupili svi, LGBT osobe zajedno da koračamo s našim heteroseksualnim prijateljima i prijateljicama i to u ime svake obitelji. Ova povorka ne isključuje nikoga, ova povorka i ova zemlja pripadaju svima nama, bez obzira jesmo li gay ili lezbijke, samci ili samkinje, samohrani roditelji ili bračni drugovi, parovi koji idu na umjetnu oplodnju, žene koje se možda žele rastaviti i tradicionalne obitelji, kao i one koje to ne žele biti".

"Želimo poslati poruku Vladi da nećemo pristati na ni na što što je ispod priznanja našeg punog, ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite naših obitelji i naše djece. Zagreb Pride se uvijek borio i nastavit ćemo se boriti za punu jednakopravnost, obiteljsku i bračnu, svih LGBT parova, kao i svih ljudi, zato što mi već jesmo obitelj i to ne može negirati nikakva zakonska ili ustavna prepreka", poručio je Jurčić.

Program i ruta 12. Zagreb PrideaOd 15 do 16 sati Povorka ponosa kretala se se centrom grada, ulicama: Račkoga - Trg hrvatskih velikana - Jurišićeva - Trg bana Jelačića - Ilica - Gundulićeva - Varšavska - Ulica Petra Preradovića - Teslina - Trg Nikole Šubića Zrinskog (park Zrinjevac).

U 16.30 sati održao se Javni skup "Ovo je zemlja za sve nas!" i prigodni govori u Parku Zrinjevac, a od 17 do 19 sati održat će se zabavni program i koncert. Večernji i noćni program održat će se u AKC Medika, Pierottijeva 11 s Pride Partycipacijom (od 22 sata).

"Poruka je: ostajemo, ne odustajemo. Zalagat ćemo se i boriti za ravnopravnost svih ljudi"

"Ovo je zemlja svih nas - i transseksualnih i biseksualnih osoba, gejeva, lezbijki, tradicionalnih obitelji i onih koje to nisu", poruka je sudionika Zagreb pridea koji po 12. puta ponosno koračaju ulicama Zagreba, kaže Marko Jurčić.

"Poruka je: ostajemo, ne odustajemo. Zalagat ćemo se i boriti za ravnopravnost svih ljudi. Smatramo da je ovo zemlja u kojoj svatko ima pravo biti i imati jednake šanse da ostvari svoju sreću i dobrobit u zaštiti svojih obitelji", kaže Jurčić.

Od Vlade traže da do kraja godine donese Zakon o životnom partnerstvu, a onima koji im to osporavaju poručuju. "Da se nikoga ne bojimo i imamo se pravo zaštiti od političkih inicijativa i lobija koji bi htjeli podijeliti hrvatske građane na one vrijedne i one manje vrijedne", poručuje Jurčić.

"Danas koračamo u ime svih obitelj! Ovo je zemlja za sve nas!"Sudionici i organizatori su uoči Zagreb Pridea poručili: "Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u Povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno - lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama - koračati u ime svih obitelji. Mi se želimo oduprijeti svakoj podjeli, svakoj diskriminaciji i svakom poniženju i napadu.

To da je ovo zemlja za sve nas znači da ova Povorka ponosa nije ni protiv koga, ni protiv ijednog našeg sugrađana ili sugrađanke, ni protiv jednog čovjeka, čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda.

Ovo je zemlja za sve nas i ova Povorka jest za sve nas - koji smo gej ili strejt, lezbijke ili samci, samohrani roditelji ili bračni parovi koji idu na umjetnu oplodnju, za muškarce s vaginom, za žene koje se žele pravedno i jednostavno razvesti, za one koji pišu ćirilicom i za one koji se služe latinicom, za tradicionalne obitelji i za one koji to ne žele biti. Zagreb Pride nikada nikoga ne isključuje i neće, jer smo, naprosto, jedni drugima ljudi".

Poruka Vladi RH

"Vladi RH poručujemo samo jedno: ne pristajemo i neće pristati ni na što ispod priznavanja našeg punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite naših obitelji i naše djece.

Zagreb Pride oduvijek se borio i nastavit će se boriti, danas, i ako bude trebalo idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova.

Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne", poruka je organizatora i sudionika Zagreb Pridea.

Tema i slogan

Tema ovogodišnjeg Pridea je obrana Ustava RH, a slogan je "Ovo je zemlja za sve nas".

"Poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti". (iz Proglasa XII. Povorke ponosa Zagreb Pride 2013 - "Ovo je zemlja za sve nas").

"Dugogodišnjim zalaganjima pojedinaca i udruga Povorke ponosa postale su festivali različitosti i tolerancije te smatramo da su pomaknule naše društvo u pravom smjeru"

Povorku ponosa podržala je i stranka Za grad, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povorka ponosa je vrlo važan događaj kojim se želi podsjetiti na neravnopravnost istospolnih parova u našem društvu. Stranka ZA GRAD podržava svako nastojanje da grad Zagreb postane tolerantniji, pa stoga podržavamo i ovaj simboličan čin kojim se udruge bore za društvo koje neće osuđivati već poštivati različitost i u kojem će različiti biti jednakopravni.

Dvanaesta Povorka ponosa, koja se ove godine održava pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas", temelji se na zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji. Upravo se za takav odnos društva prema manjinskim zajednicama zalaže i stranka ZA GRAD kojoj je pravo na slobodu izbora jedna od temeljnih odrednica Statuta.    

"Dugogodišnjim zalaganjima pojedinaca i udruga Povorke ponosa postale su festivali različitosti i tolerancije te smatramo da su pomaknule naše društvo u pravom smjeru. Stranka ZA GRAD zalaže se za bolje upravljanje gradom i davanje glasa građanima, no komplementarno tome je i zalaganje za tolerantan grad koji njeguje različitosti, poštuje ljudska prava i slobodu izražavanja različitih stavova. Zato podržavamo održavanje Povorke ponosa u organizaciji Udruženja Zagreb Pride kao iskaz nastojanja da se izgradi ravnopravno društvo, temeljeno na zaštiti manjina, nenasilju i toleranciji. Vidimo se u 14 sati na Trgu žrtava fašizma", poručuju iz stranke.
 
Uza sve navedeno, Povorka ponosa svakako je i jasan primjer participacije građana za koju se Stranka zalaže od samih početaka svoga djelovanja. Dobar početak političkog dijaloga svakako je i isticanje isticanje triju zastava duginih boja, međunarodnih simbola LGBT i Pride pokreta, i jedne zastave Zagreb Pridea, koje vijore na Trgu bana Jelačića. Tu simboličku poruku, kojom se pokazuje da je Zagreb grad svih njegovih građana, a Hrvatska zemlja svih njenih stanovnika, u kojima bi svi trebali živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti, stranka ZA GRAD također potpisuje i potpuno podržava.

Povorci, koja će nakon okupljanja na Trgu žrtava fašizma proći kroz centar Zagreba i završiti u parku Zrinjevac, pridružit će se članovi, simpatizeri i volonteri stranke".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara