zagrebačka skupština odobrila izradu detaljnih planova uređenja dijelova grada

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je izmjene Programa za unapređenja stanja u prostoru kojima se odobrava izrada detaljnih planova uređenja pojedinih dijelova grada. L

Među njima su detaljni planovi za poteze Savska-Ulica grada Vukovara i Lučićeva-Humboltova-Ulica grada Vukovara kojima će se, kako se navodi, istražiti mogućnosti gradnje građevina viših od devet etaža. Također, za Sopnicu-Jelkovec u Sesvetama, zbog potrebe društveno poticane stanogradnje.

Oporbeni gradski zastupnici HDZ-a, HB-a, HIP-a, HSP-a i HKDU-a smatraju da se tridesetak detaljnih planova ne mogu završiti u godinu dana i da se tim dopunama, po riječima Kažimira Varde (Hrvatski blok), daje prioritet potrebama investitora Mamića i Horvatinčića. Time se poručuje bogatim moćnicima da u Zagrebu mogu raditi i graditi gdje i što hoće, rekao je Varda.

"Gradska vizija mijenja se zbog provizije", rekao je Mario Starešinić (HDZ).

Dogradonačelnik Stipe Tojčić (HNS) je ocijenio da je nered u prostornom planiranju Zagreba nastao 1993. kada je tadašnja HDZ-ova vlast ukinula provedbene urbanističke planove i da od tada datiraju problemi s benzinskom crpkom na Horvaćanskoj, na Ferenščici gdje je park pretvoren u građevinsko zemljište, te problemi u podsljemenskoj zoni.

Gradski zastupnici danas su prihvatili i izvješće o poslovanju 23 trgovačka društva u vlasništvu grada Zagreba po kojem je 19 društava ostvarilo dobiti u 2002. godini od 115 milijuna kuna a četiri društva (Zrinjevac, Čistoća, Zagrebfilm i Jarun) gubitke od 10 milijuna kuna, iz čega proizlazi pozitivna razlika od 105 milijuna kuna, što je 17 posto više nego godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razmotreno je i prihvaćeno izvješće Gradskog poglavarstva o provođenju natječaja za izbor direktora gradskih trgovačkih društava koje je Gradska skupština tražila nakon što je dogradonačelnik Milan Bandić izjavio da je izbor tih direktora bio farsa. Po tom izvješću, postupak za izbor direktora u cijelosti je proveden u skladu sa Zakonom, jer je utvrđeno da Povjerenstvu za otvaranje ponuda za natječaj nije bio upućen pisani zahtjev HNS-a ni neke druge stranke za imenovanje direktora.

Zastupnik Varda (Hrvatski blok) ustrajao je u tvrdnji da direktorske fotelje podijeljene po stranačkom sporazumu SDP-HNS, što je potvrdio i Zdravko Tomac (SDP).

Miroslav Rožić (HSP) je rekao da je šteta gradskog novca potrošenog na nepotreban natječaj, kojim je samo zavarana javnost i 600-tinjak ljudi koji su se na njega javili.

Na današnje kritike oporbe na sporne ugovore kojima grad kupuje, prodaje ili mijenja zemljište, gradonačelnica Vlasta Pavić danas je rekla da su za to odgovorni nadležni gradski uredi i da se sve ugovore ovjerava Državno odvjetništvo u gradu Zagrebu. "Ako postoje propusti treba utvrditi tko ih je počinio, ali vjerujem da samo jedna osoba ne može biti odgovorna", rekla je gradonačelnica.

Milan Bandić na današnjoj je sjednici demantirao umješanost u dodjelu koncesije za TV Sljeme rekavši da sa Sljemenom ima veze samo vikendom kad planinari po Medvednici.

(Hina) bdj jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara