Zagrebačka skupština zatražila izvješće o GUP-u

ZAGREBAČKA Gradska skupština večeras je većinom glasova prihvatila prijedlog da joj u roku od 30 dana izvješće podnese Povjerenstvo za utvrđivanje zakonitosti rada Gradskog zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša.

Za taj je SDP-ov prijedlog glasovalo 26 gradskih zastupnika, nitko nije bio protiv, a 11 se oporbenih suzdržalo od glasovanja.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić izjavila je da je stručna skupina, koja je potkraj rujna prošle godine osnovana da bi utvrdila nepravilnosti u postupku donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP), danas završila rad te da je njezino izvješće o GUP-u već zaprimila. Najavila je kako očekuje da će GUP već u veljači biti na sjednici Gradske skupštine.

HNS-ov prijedlog da se ubrza donošenje GUP-a većinom glasova zastupnika nije prošao. Klub HNS je tražio da se nalaz stručne skupine dostavi Povjerenstvu najkasnije do 20. veljače kako bi Povjerenstvo za utvrđivanje zakonitosti rada Gradskog zavoda za planiranje imalo određene fiksne rokove ta da GUP bude predmet rasprave gradskih zastupnika 27. ožujka.

Oporbeni zastupnici odmah su najavili da će se suzdržati od glasovanja i o jednom i o drugom prijedlogu (SDP-a i HNS-a) jer neće sudjelovati u njihovoj ´trgovini´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba najviše zamjera činjenici da je GUP već zastario. Prije dvije i pol godine provedena je zadnja javna rasprava o GUP-u, pa bi bilo potrebno, kako su rekli, da se prije njegova donošenja barem ponovno provede javna rasprava.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Mario Starešinić rekao je da ta stranka neće sudjelovati u ´farsi i cirkusu´ HNS-a i SDP-a zbog GUP-a. Miroslav Rožić rekao je da HSP nema članova u tom povjerenstvu i da razrješenje problema ostavljaju onima koji su ga stvorili. Nenad Ivanković (HIP) rekao je da je GUP najvažniji dokument i da ta stranka podipire da se on što prije donese, ali da neće glasovati dok se ne utvrdi odgovornost za sve što se događalo s GUP-om.

Predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden upitala se zašto otpor donošenju GUP-a, kad je on toliko potreban jer je stari GUP iz 1986., a prijedlog novoga izrađen je 30. rujna 2000.

Skupština nije prihvatila prijedlog zaključka da se podnese izvješće o davanju jamstva za 150 milijuna eura zajma ZET-u za nabavu niskopodnih tramvaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara