Zagrebački HNS: Procedura izmjena GUP-a netransparentna

ZAGREBAČKI HNS danas je ocijenio da procedura donošenja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba nije bila dovoljno transparentna i da postoje sumnje da su neki prijedlozi uvršteni nakon javne rasprave.

Zbog toga bi bilo najbolje osnovati povjerenstvo koje treba vidjeti slaže li se tekstualni dio s kartografskim prikazom izmjena GUP-a i utvrditi koliko je zelenih površina prenamijenjeno u građevinske, istaknula je gradska zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden na konferenciji za novinare.

Na primjedbu novinara da je u proteklom mandatu bila protiv osnivanja takvog povjerenstva (koje je tada vodio Zdravko Tomac) rekla je da je najvažnije da Gradsko poglavarstvo osigura standarde koji će se poštovati u proceduri donošenja izmjena i dopuna GUP-a i drugih prostornih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Gradske organizacije HNS-a Zagreba Alenka Košiša Čičin Šain je ocijenila da je dva dana premalo vremena za zastupnike kojima arhitektura i urbanizam nisu struka da usporede 2600 primjedbi s kartom napominjući pritom da se u većini zahtjeva traži prenamjena zelene površine u građevinsko područje, pogotovo u rubnim dijelovima grada.

Košiša Čičin-Šain je upozorila da će se najavljenom legalizacijom bespravne gradnje u naseljima poput Kozari boka i drugih legalizirati gotovo sve u zadanim gabaritima, a da smanjenje izgradnje sa 700 na 400 četvornih metara u podsljemenskoj zoni ide na ruku ondje već naseljenoj eliti.

Također je naglasila da se ne zna po kojim je kriterijima izabrano 20 prioritetnih gradskih projekata.

Na skupštinskoj sjednici 26. siječnja, HNS će predložiti smanjenje prireza s 18 na 10 posto jer smatraju da za sadašnji, najveći prirez u državi, nema opravdanja. "Kad bi se u Zagrebu gradilo 10 škola ili metro, onda bi visoki prirez bio opravdan. Danas ne", istaknuli su HNS-ovci i najavili burnu skupštinsku sjednicu u četvrtak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara