Zagrebački Romi dobili stipendije: Učenicima 2300, studentima 3200 kuna mjesečno

Zagrebački Romi dobili stipendije: Učenicima 2300, studentima 3200 kuna mjesečno

Ilustracija: 123rf

PEDESET i šest učenika i 5 studenata romske nacionalne manjine potpisalo je ugovore o stipendiranju s Gradom Zagrebom. Učenici će u školskoj godini 2016./2017. mjesečno dobivati 2290 kuna, dok će studenti dobivati oko 3200 kuna. Novac će dobro doći 18-godišnjoj Simoni, koja se školuje za frizerku.
 
"Puno mi pomaže u mom školovanju. Kupujem si potreban pribor za struku. Planiram se dalje školovati. Mislila sam upisati četvrtu godinu, za kozmetičarku" kaže Simona. Simona planira ostati u Hrvatskoj, no 16-godišnja Adelisa, koja se također školuje za frizerku, poput mnogih mladih sve češće razmišlja o odlasku izvan granica Lijepe naše. Zahvaljujući redovitom školovanju i upornosti i ona je dobila stipendiju. Ista će joj puno pomoći, budući da roditelji nemaju dovoljno novca da ju školuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moji planovi za budućnost su da postanem prava frizerka jer to stvarno volim i želim postati netko i nešto jer moji roditelji to nisu mogli, i ja želim njima i drugima pokazati da to mogu" kaže Adelisa. Od 2012. godine Grad je za stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine izdvojio 4 milijuna i 240 tisuća kuna. Dobra je vijest što svake godine raste broj zainteresiranih za stipendije, kaže pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Rast broja stipendija
 
"Prve godine kad smo krenuli imali smo 4 stipendije, a ove godine 61, a cilj stipendije je motivirati učenike i studente romske manjine da se više obrazuju jer to je najbolji put ka uključivanju u društvu. Nadamo se da će broj od 61 stipendiju sljedeće godine dostići i 100" kaže Lovrić. Poziv mladim Romima da se prijavljuju za stipendije stiže i od gradonačelnika.

"30 do 40 % svake godine raste broj prijavljenih što je dobro i drago mi je da su naši sugrađani Romi shvatili da bez obrazovanja i znanja nema naprijed i ne možemo konkurirati na ozbiljnom tržištu rada i kapitala. Pozivam ih sve da što prije završe škole i fakultete i da se uključe u svijet rada kako bi živjeli dostojanstveno" kaže Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara