Zagrebačko kazalište "Mala scena" proslavlja petnaesti rođendan

ZAGREBAČKO kazalište "Mala scena" 6. prosinca će proslaviti 15. obljetnicu svoga djelovanja, izvijestila je danas izvršna producentica i direktorica toga kazališta Vitomira Lončar.

Tu malu godišnjicu Kazalište će obilježiti predstavom "Kraljevna na zrnu graška" što je i njihova najizvođenija predstava, odnosno, brojka izvedbe te predstave približava se brojci devet stotina, pohvalila se Lončar.

Napominjući kako su oni jedino privatno kazalište u Hrvatskoj, Lončar je podsjetila kako su kao grupa počeli sa svojim prvim predstavama još prije 18 godina, te kako danas broje više od dvije stotine suradnika, a u svojoj su povijesti odigrali 58 naslova, odnosno više od pet tisuća predstava.

Također, rekla je i kako je "Mala scena" dosta predstava odigrala i na njemačkom jeziku gostujući u zemljama njemačkog govornog područja, ali i na engleskom jeziku budući su proputovali cijelu Ameriku.

Svake godine Kazalište svojoj publici nudi do pet premijera, oko pet stotina izvedaba, a jednom godišnje i međunarodni festival "Mliječni zub" na kojoj postoji mogućnost uspoređivanja predstava koje se izvode u Hrvatskoj s onima u inozemstvu, napomenula je direktorica "Male scene".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je po njezinim riječima i jedini međunarodni kazališni festival za djecu i mlade u Hrvatskoj, ako se uzme u obzir da je PIF međunarodni lutkarski festival.

Dodala je i kako Kazalište ima dječju, večernju i scenu za mlade, te novu biblioteku s jedanaest knjiga.

Glumce za predstavu, ističe Lončar, Kazalište bira na audiciji i ogroman je broj mladih glumaca koji su iznikli upravo s tih audicija i iz toga kazališta.

Kazališne prostorije diče se i mnoštvom međunarodnih priznanja, stoji u priopćenju Kazališta.

Podsjeća se i kako su prvu samostalnu predstavu za djecu "Pričalo i Malena" odigrali u Muenchenu u travnju 1987. na njemačkom jeziku. Bio je to početak "Male scene". Prostor pak na Medveščaku unajmili su 1988., godinu dana ga gradili i opremali i konačno ga otvorili 6. prosinca 1989.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara