Zagrebačko sveučilište dobilo suglasnost ministarstva za upis 12.943 "Brucoša"

SVEUČILIŠTE u Zagrebu dobilo je suglasnost Ministarstva znanosti i tehnologije za upis 12.943 studenta na prvu godinu studija u akademskoj godini 2003./2004.

Ministarstvo je time prihvatilo prijedlog Senata zagrebačkoga sveučilišta, rekla je danas novinarima rektorica Helena Jasna Mencer, dodavši da je s odlukom nadležnoga ministarstva upoznat Senat na jučerašnjoj sjednici.

Novih 12.943 "brucoških" mjesta odnose se na redovite studente koji će studirati uz potporu Ministarstva (7061), redovite studente koji će plaćati studij (3511) i strane državljane (351) te na 2020 mjesta za izvanredne studente.

Prvi - srpanjski rok razredbenih ispita trebao bi biti od 7. do 11. srpnja, upisi od 14. do 18. srpnja, a prijave za razredbeni postupak primat će se do 5. srpnja.

Novinare su pak posebice zanimale odobrene upisne kvote na Hrvatskim studijima koje će, po riječima rektorice Mencer, biti iste kao i prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To pak znači da se studenti i dalje neće moći upisivati na tri studijska smjera na Hrvatskim studijima - novinarstvu, povijesti i psihologiji, dok su za ostale studije odobrene iste upisne kvote kao prethodnih akademskih godima - po 40 novih studenata na studijima kroatologije, filozofije i sociologije.

Na pitanje koja će biti "sudbina" tri studijska smjera Hrvatskih studija koji ponovno neće upisivati studente, ali i Hrvatskih studija uopće, rektorica zagrebačkoga Sveučilišta ustvrdila je kao želi riješiti to pitanje koje se, smatra, previše ispolitiziralo i nastavlja se politizirati.

A konačna će odluka, rekla je Mencer, biti "najamnje loše rješenje" a uslijedit će tek nakon što se problem sustavno i sa "svih strana" razmotri. Dodala je da je već dosad razgovarala sa studentima Hrvatskih studijia i njihovim osnivačima te sa, kako je rekla, "legalnim i ilegalnim vodstvom".

Novinare je izvijestila da razmišlja i o potencijalnim kandidatima za novoga voditelja Hrvatskih studija te da je već razgovarala s nekim kandidatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara