Zajednica Srbije i Crne Gore: ´brak zbog budućeg razvoda´

DO PRIMOPREDAJE vlasti na saveznoj razini doći će u veljači, iako je pitanje hoće li ključni čimbenici u Beogradu i Podgorici biti uopće zainteresirani da država opstane, izjavio je u intervjuu nedjeljnim ´Večernjim novostima´ jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica.

On je posebno istaknuo činjenicu da će se status imovine Vojske Jugoslavije rješavati, umjesto ustavnim zakonom o provođenju ustavne povelje Srbije i Crne Gore, naknadno donesenim posebnim zakonom.

´Da bi se shvatilo u što nas uvlače vlastodršci iz Beograda i Podgorice, dovoljno je prisjetiti se 1991. godine, kad je vojska pravno bila vlasnik svih svojih vojarni i poligona, pa potom svega nasilno lišena. Sad kao da se legalizira slično stanje stvari´, kazao je Koštunica.

Dodao je da u ovom trenutku ´sve počinje nalikovati na ulazak u brak radi budućeg razvoda´, jer se zajednička imovina ´već na startu dijeli´, te je u povelju i zakon o njenom provođenju već ugrađen ´svojevrsni sporazum o sukcesiji koja među bivšim jugoslavenskim republikama nije do kraja obavljena ni do danas´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je komentirao i izjavu predsjednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka, kojom je Čanak podršku Koštunice i srbijanskog premijera Zorana Đinđića Dobrici Ćosiću da ne svjedoči u haaškom postupku protiv Slobodana Miloševića, nazvao ´skandaloznom´.

Koštunica je optužio ´neke nazovi slobodoumne krugove u zemlji, medije i nevladine organizacije koji godinama vode kampanju čiji je krajnji cilj da se dokaže nedokazivo: da između Srbije i nacističke Njemačke nema nikakve razlike´.

´Da bi se taj znak jednakosti osigurao, po svaku cijenu se traži i izmišlja i ideolog ´srpskog nacizma´. Biblija ´srpskog nacizma´, pronađena je, kao što se zna, u tzv. Memorandumu SANU, a kao što je Čanak upravo pokazao - za sve je bilo potrebno i da se Milošević proglasi za Ćosićevog ´najboljeg učenika´. Dobrica Ćosić je veliki pisac koji je, kad je bio na čelu države, nastojao djelovati demokratski i pokrenuo je mnoge mirovne inicijative. Sve u svemu, čini mi se da poziv Ćosiću iz Haga nikad ne bi stigao da se vatra na kojoj je ´skuhan´ već godinama ne loži u Beogradu i, kao što se vidi, Novom Sadu´, kazao je Koštunica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara