Zajednice talijana osuđuju istup predsjednika IO Talijanske uniije

Predsjednici Zajednice Talijana Pule, Opatije, Mošćeničke Drage, Splita, Gamboca (kod Buja) i Buzeta u zajedničkom su priopćenju za javnost osudili istup predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije Silvana Zillija kojem je, zbog odluke o blokadi novca namijenjenog financiranju Unije, zatražio ostavku članova Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu.

L

U današnjem priopćenju - koje su potpisali predsjednik Zajednice Talijana u Puli i Mošćeničkoj Dragi dr. Tullio Persi i Teobaldo Rossi, a koje je poslano predstavnicima državne, regionalne i lokalne vlasti u Italiji te istarskom županu - predsjednici spomenutih talijanskih zajednica dali su punu potporu članovima Upravog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu. Potporu su dobili za svoj rad koji je, kako se navodi u priopćenju, ´omogućio opstanak talijanske nacionalne zajednice i održavanje talijanskog jezika i kulture na područjima koja su u prošlosti bila poprište teških etničkih previranja´.

´Osuđujemo Zillijevu inicijativu, ali i najnovije pokušaje blaćenja i delegitimiranja Uprave tršćanskoga Narodnog sveučilišta. Ujedno osuđujemo i poteze vodstva Talijanske unije kojima se na sve moguće načine pokušava spriječiti susret nas, predsjednika lokalnih Zajednica Talijana u Istri, te predstavnika kulturnih institucija Talijanske nacionalne zajednice s vodstvom Sveučilišta u Trstu´, stoji u priopćenju za javnost.

U priopćenju se dalje tvrdi kako Silvano Zilli i čelništvo Talijanske unije ´komunističkim metodama, koje je povijest osudila i odbacila, pokušavaju podcijeniti Sveučilište u Trstu´.

Predsjednici spomentuih Zajednica Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije zahtjevaju da se uspostavi kutlurni dijalog, demokracija i poštovanje institucija jer će to, kako se kaže, ´pomoći domicilnim državama koje će uz pomoć talijanske nacionalne manjine postati članice velike europske obitelji´.

Oni od ministra vanjskih poslova Republike Italije Franca Frattinija traže nadzor i zaustavljenje individualnog djelovanja predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije Silvana Zillija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara