Zajedničko lobiranje Hrvatske i Albanije za ulazak u NATO

PREDSJEDNIK Sabora Luka Bebić i predsjednica albanskoga parlamenta Jozefina Topalli Coba, danas su u Tirani izjavili kako bi parlamenti dvaju zemalja mogli i zajednički nastupiti, te uputiti pismo i lobirati u parlamentima zemalja NATO-a za ubrzavanje ratifikacije za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

"Učiniti sve kako bismo na 60. godišnjicu Saveza pristupili"

Bebić, koji je u dvodnevnom posjetu Albaniji, izjavio je kako će "učiniti sve da u nekom  normalnom roku završimo ratifikacije kako bismo na 60. godišnjicu Saveza mogli ostvariti pristup".

Albanija je inače tek 2006. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je dosad ratificiralo 15 od 27 zemalja članica Europske Unije, te još čeka status kandidata i otvaranje pregovora.

"Albanija provodi hrabre reforme"

"Albanija želi što prije ući u Europsku uniju i zato provodimo snažne, teške i hrabre reforme", izjavila je Jozefina Topalli Coba, te dodala kako je Hrvatskoj čestitala na skorom članstvu u EU, što smatra dobrim događajem za cijelu regiju.

Bebić je također, izrazio veselje zbog albanskog napretka , te je obećao potporu Hrvatske prilikom intenziviranja pregovora između Albanije i EU.

Još neke od tema razgovora dvoje dužnosnika bile su gospodarska suradnja, dovršetak projekta Jadransko-jonske autoceste, otvaranje zračne linije između Zagreba i Tirane te suradnja najvećih luka Rijeke i Drača.

A.P.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara