Zakazan opći štrajk u splitskoj Željezari za 17. ožujka

SINDIKAT metalaca Hrvatske Splitsko-dalmatinske županije odlučio je danas da će 416 radnika Željezare Split u Kaštelima 17. ožujka stupiti u opći štrajk.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Vedran Dragičević u izjavi za Hinu kazao je da je u tvornici, u koju je uloženo u tehnološku obnovu 22 milijuna eura, već više od mjesec dana obustavljena proizvodnja jer je Hrvatska elektroprivreda 8. veljače isključila isporuku električne energije toj tvornici zbog neplaćena duga od 7,5 milijuna kuna.

Dragičević dodaje da radnici, osim toga, nisu primili sedam plaća, te da je to zajedno razlog za štrajk, nakon što ministar gospodarstva Ljubo Jurčić nije došao na dogovoreni sastanak s Upravom, Nadzornim odborom i sindikatima poduzeća.

´Radnici više nemaju strpljenja mirnim putem ostvarivati svoja prava i prisiljeni su na takvu nepravdu odgovoriti štrajkom´, istaknuo je Dragičević. Dodao je da Željezara ima tržište za plasman 80.000 tona građevinskog željeza godišnje, u vrijednosti od 60 milijuna kuna.

Osim toga, Hrvatska godišnje troši 280.000 tona čelika, a samo splitska Željezara ima kapacitete za proizvodnju oko sto tisuća tona građevinskog željeza, što znači da tržište nije upitno. Ali, zbog duga HEP-u svaki dan se proizvode gubici jer Željezara ne radi, i oni sada, nakon što su mjesec dana ugašene peći, postaju zabrinjavajući, kaže Dragičeević. Željezari su, osim toga, dodao je, potrebna i obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje, pa su Uprava i sindikati očekivali da će ministar Jurčić poduprijeti njihov zahtjev državi za kreditnim jamstvom u iznosu od 50 milijuna kuna.

No, ministar gospodarstva u petak nije došao na dogovoreni susret u Kaštela, niti je zakazao novi susret s čelnicima Željezare, zbog čega su se sindikati danas odlučili na opći štrajk, kazao je Dragičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara