Zakazana rasprava o nastavku suđenja Miloševiću s novim sucem

PREDSJEDNIK Haškog suda (ICTY) Theodor Meron u četvrtak je izdao nalog o održavanju rasprave u predmetu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića na kojoj bi se utvrdilo pristaje li optuženi na nastavak suđenja s novim sucem, koji treba zamijeniti oboljelog suca Richarda Maya.

Rasprava, koja će se održati 25. ožujka, zakazana je kako bi se "potvrdilo daje li optuženi svoj pristanak da se postupak nastavi s novim sucem", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Nalog je izdan nakon što je predsjednik Meron primio izvješće predsjedavajućeg suca u tom predmetu, Patricka Robinsona, kojim ga izvještava da "uslijed bolesti suca Maya koja je dovela do njegove ostavke", on "nije u mogućnosti dalje sudjelovati u suđenju".

Prema pravilu 15. Pravila o postupku i dokazima ICTY-a, u sadašnjoj fazi suđenja Miloševiću nastavak postupka s novim sucem "može se naložiti samo uz pristanak optuženog". U suprotnom je predviđena i mogućnost ponavljanja postupka.

No, ako optuženi uskrati pristanak, preostali suci mogu odlučiti o nastavku postupka s novim sucem ako "jednoglasno ocijene da je to u interesu pravde".

Miloševićev pravni savjetnik Dragoslav Ognjenović nadavno je izjavio da se bivši jugoslavenski predsjednik neće protiviti nastavku suđenja s novim sucem.

Suđenje Miloševiću traje od 12. veljače 2002., a optužnica koja ima 66 točaka tereti ga za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

Nakon završetka dokaznog postupka optužbe, u tijeku je tromjesečna stanka kako bi se optuženi, koji se brani sam, pripremio za izvođenje svjedoka i dokaza obrane, a nastavak suđenja je zakazan za 8. lipnja.

Novi sudac u postupku, čije se imenovanje očekuje uskoro, morat će prije nastavka suđenje potvrditi da je stekao uvid u dokazni materijal dosadašnjeg dijela suđenja koji sadrži 30 tisuća stranica iskaza svjedoka i više od 600 tisuća stranica transkripata, dokumenata i drugih materijala te stotine sati video i audio zapisa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara