Zaklada Ana Rukavina sutra održava Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina sutra održava Dan otvorenih srca
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

IZ HRVATSKOG registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica šansu za novi život dosad je dobilo 114 osoba iz Hrvatske i inozemstva, a Zaklada Ana Rukavina i ove godine organizira Dan otvorenih srca, kada građani mogu dati uzorak krvi te se tako upisati u Registar i postati potencijalni donori.

Dan otvorenih srca, koji se ove godine održava u povodu trinaeste obljetnice smrti novinarke Ane Rukavine i rada Zaklade, održat će se sutra od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu.

Zdravi građani od 18 do 40 godina

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima proteklih godina, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra, danas broji 62.921 potencijalnog darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega su 60.724 uzoraka tipizirano.

Darivateljima mogu postati svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, to joj može pomoći da se izliječi.

Danom otvorenih srca Zaklada se prisjeća pokojne Ane i njene snažne poruke "Želim život", na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara