Zakon o nasljeđivanju: izjednačavanje prava izvanbračnih i bračnih zajednica

Izjednačavanje prava u nasljeđivanju izvanbračnog druga s bračnim drugom najveća je novost konačnog prijedloga zakona o nasljeđivanju, o kojem je Hrvatski sabor raspravljao u današnjem poslijepodnevnom dijelu sjednice.

Predlaganjem izjednačavanja prava izvanbračnog i bračnog druga želi se poboljšati status izvanbračnog druga u usporedbi s nekim daljnjim srodnicima i posljedica je velikih promjena u hrvatskom društvu, rekao je zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač izlažući zakonski prijedlog.

Zakonom se također predlaže sužavanje kruga nužnih nasljednika na najbliže srodnike, dok bi roditelji i ostali preci bili nasljednici samo uz dodatne socijalne pretpostavke, a braće i sestre isključeni iz nasljedstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predlaže se i pojednostavljenje sastavljanja javnih oporuka, a bitna je novost i osnivanje hrvatskog upisnika oporuka kako bi se na minimum svela opasnost da se sakriju ili nestanu oporuke, rekao je Kovač.

Prijedlog je i da se vođenje ostavinskih rasprava povjeri javnim bilježnicima što bi u znatnoj mjeri rasteretilo sudove, dodao je Kovač.

Hrvatski sabor nastavio je rad raspravom klubova zastupnika o konačnom prijedlogu zakona o nasljeđivanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara