Zamjenik voditelja misije OESS-a s predstavnicima nacionalnih manjina

Zamjenik voditelja Misije OESSa u Hrvatskoj Robert Becker večeras je u Zadru održao radni sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji kako bi nakon nedavnih izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na sastanku za zatvorenim vrata s njima razgovarao o problemima s kojima se susreću.

Predstavnici srpske, albanske i bošnjačke narodnosne manjine upozorili su zamjenika voditelja na Misije OESS-a na otežanu suradnju s lokalnom upravom i samoupravom u Zadru, Benkovcu, Obrovcu i drugim gradovima i mjestima u Zadarskoj županiji.

Veleposlanik Robert Becker izjavio je nakon sastanka da je došao u Zadar nakon sličnih sastanaka u Vukovaru i Osijeku. Nastojimo shvatiti zahtjeve nacionalnih manjina i poduprijeti ih u daljem radu. Stanje u Zadru je, barem kad je riječ o odnosu lokalne uprave i samouprave i nacionalnih manjina, frustrirajuće i razočaravajuće u usporedbi s Vukovarom i Osijekom, rekao je Becker. Objasnio je da većina manjina u spomenutim mjestima nije dobila ono što je tražila - ne sudjeluju u radu gradskih vijeća kojih bi članovi, po Zakonu o nacionalnim manjinama, trebali biti. Većina ih se, nastavio je, još nije uspjela registrirati ni dobiti prostorije od grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Becker je rekao da u demokratskom društvu građani trebaju sudjelovati u radu lokalne uprave i samouprave, a to im omogućuje i Zakon o nacionalnim manjinama. Mnogo je praktičnih pitanja koje treba riješiti, istaknuo je Becker i najavio da će o tome izvijestiti lokalne vlasti.

Ne želim nikoga proglašavati krivcem za odnose između manjina i vlasti, no obje strane se moraju potruditi, odrediti probleme i riješiti ih, zaključio je Becker.

(Hina) xima yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara