Zamjenska hormonska terapija - opasnost za dijabetičarke

ZAMJENSKA hormonska terapija predstavlja opasnost za žene koje boluju od dijabetesa jer to kod njih može povećati rizik za srčane bolesti, pokazala su nova istraživanja.

Danski znanstvenici objavili su da, prema njihovim istraživanjima, zamjenska hormonska terapija koju koriste milijuni žena radi uklanjanja simptoma menopauze, ne štiti od srčanih bolesti i može biti posebno opasna za dijabetičare.

Istraživanje, u kojem je u Danskoj sudjelovalo 13.000 bolničarki, pokazalo je da su žene oboljele od dijabetesa koje uzimaju zamjensku hormonsku terapiju četiri puta više izložene srčanim bolestima te da je devet puta veća mogućnost da dožive srčani udar nego drugi dijabetičari.

´Žene oboljele od dijabetesa koje koriste zamjensku hormonsku terapiju u povećanoj su opasnosti od smrti uzrokovane svim vrstama srčanih bolesti´, kazala je Ellen Lokkegaard iz sveučilišne bolnice Hvidovre u Danskoj za British Medical Journal.

Ishemijske srčane bolesti uzrokuju začepljene arterije što sprječava protok krvi do srca. Mogu uzrokovati anginu pektoris, infarkt i smrt te su jedan od najvećih ubojica u industrijski razvijenim zemljama.

Dijabetes je inače rizični čimbenik za srčane bolesti, infarkt i probleme s bubrezima, a uzimanje zamjenske hormonske terapije, čini se, povećava opasnost.

Rezultati istraživanja u skladu su s otkrićima vezanim za Žensku zdravstvenu incijativu koja je prekinuta kad se pokazalo da zamjenska hormonska terapija može povećati opasnost od srčanih bolesti, infarkta i raka dojke kod žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara