Zapad osuđuje kinesko lansiranje anti-satelitskog projektila

DILJEM Zapada krenule su osude kineskog uspješnog testrianja anti-satelitskog projektila koji je jučer srušio stari kineski meterološki satelit. Britanija, SAD, Australija, Japan, Južna Koreja boje se da će ovo pokrenuti novu utrku u naoružavanju, samo što će se naoružavanje sada proširiti i na svemir.

Ovisno o kvaliteti projektila, Kina bi sad mogla rušiti strane špijunske satelite, što bi moglo izazvati međunarodne incidente. Još su u rujnu čelnici američkih obrambenih snaga rekli kako je Kina proizvela lasere koji mogu oslijepiti njihove satelite.

"Znamo da je Kina nedavno uspješno provela testiranje anti-satelistskog oružja. Ovo nije u skladu sa stavom Kine oko vojne upotrebe svemira", rekao je glasnogovornik britanskog veleposlanstva u Pekingu. 

"Upitali smo Kineze da sam daju malo više detalja o tome što su napravili i zašto su to napravili, čisto zbog zabrinutosti oko ovog pitanja", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

"Po informacijama koje imamo, na stari kineski meterološki satelit ispaljen je projektil koji je ga je srušio. Voljeli bismo čuti što Kina kaže o tome.", rekao je australski ministar vanjskih poslova.

Kinezi se oko pitanja još uvijek drže suzdržano. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da ne zna ništa o anti-satelitskim projektilima, ali da Kina ne mijenja svoju politiku oko svemira. Uvjerio je novinare da Kina ne namjerava pokrenuti utrku za svemirskim naoružavanjem.

SAD i SSSR su također provodili slične testove, ali u 80-ima godinama, nakon čega su napušteni. Tadašnji formalni razlog napuštanja bio je da ispaljeni projektili mogu oštetiti druge satelite u svemiru i što ostaci satelita mogu pasti na Zemlju i ugroziti ljude.

Kina već dugo poziva SAD na odustajanje od vlastitog programa svemirsskog naoružavanja i neki analitičari smatraju da je ovo testiranje projektila način pritiska na SAD da se podvrgne tom zahtjevu. Iako, nije baš vjerojatno da će se to dogoditi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara