Zapatero priznao da su pregovori s ETA-om bili "pogreška"

ŠPANJOLSKI premijer Jorge Luis Zapatero tvrdi da je počinio "očiglednu pogrešku" izražavajući optimizam u svezi početka pregovora s baskijskom separatističkom organizacijom ETA kojoj se pripisuje nedavni napad na madridski aerodrom.

Zapatero se time osvrnuo na svoje riječi od 29. prosinca prošle godine, u kojima je podržao kontroverznu odluku da prihvati početak pregovora s ETA-om koja je u ožujku bila proglasila jednostrano primirje te najavio kako je to početak novog razdoblja u kojemu će Španjolci morati daleko manje brinuti o terorizmu.

Samo dan kasnije bomba na aerodromu Barajas je ubila dvojicu ekvadorskih imigranata i izazvala ogromnu materijalnu štetu, a vlasti tvrde da je spriječen sličan napad koji su pripremali upravo članovi ETA-e.

Zapatero je zbog svoje odluke mjesecima bio pod žestokim udarom desničarske oporbe koja je tvrdila da pregovori s teroristima predstavljaju potkopavanje demokracije i izvrgavanje ruglu uspomeni na stotine ETA-inih žrtava u proteklim desetljećima.

Zapatero je odmah nakon eksplozije i otkrića da iza nje stoji ETA proglasio mirovni proces "mrtvim".  U subotu je, pak, na ulicama španjolskih gradova preko 200.000 ljudi prosvjedovalo tražeći završetak ETA-ine terorističke kampanje.

Zapatero je jučer, pak, izjavio da priznaje pogrešku, iako je "to rijetkost među javnim dužnosnicima". Također je pozvao na stvaranje konsenzusa među vodećim španjolskim strankama kao načina borbe protiv terorizma.

ETA, koja je bila formirana u doba Francove diktature, se bori za stvaranje nezavisne baskijske države na područjima današnje Španjolske i Francuske gdje žive Baski.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara