Započela ceremonija pogreba Kim Jong-ila: Deseci tisuća vojnika i građana tuguju za Dragim vođom

Foto i screenshot: AFP
Video: Associated Press / Youtube

SJEVERNA Koreja danas je započela dvodnevnu ceremoniju pogreba nedavno preminulog čelnika Kim Jong-ila. Održana je duga i brojna procesija glavnim gradom Pyongyangom.

Kim Jong-il: Dinastijski vođa s nuklearnim ambicijama

Video: Preminuo sjevernokorejski diktator Kim Jong-Il, narod šokiran, svi histerično plaču

Na čelu procesije bio je automobil s velikom slikom Kim Jong-ila, a iza njega je išlo još nekoliko automobila. U ceremoniji sudjeluju i deseci tisuća pripadnika sjevernokorejske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasljednik Kim Jong-un koračao je uz automobil s lijesom svojega oca, zajedno sa stricem Chang Song-taekom, koji će vjerojatno biti ključna figura u konsolidaciji moći mladoga državnika. Lijes je pratio i glavni vojni zapovjednik Ri Yong-ho. Snimke su prikazale brojne uplakane ljude koji na ulicama posljednji put pozdravljaju svoga "Dragog vođu". Na sahrani nisu viđena druga dvojica Kim Jong-ilovih sinova, Kim Jong Nam i Kim Jong Chol. Komemoracija će se nastaviti i sutra, s tri minute tišine u podne.

Vjeruje se da je privatna ceremonija, na kojoj su sudjelovali Kim Jong-un te najviši vojni i partijski dužnosnici, održana ranije danas u memorijalnoj palači Kumsusan.

Državne novine ne gube vrijeme za izgradnju kulta ličnosti Kim Jong-una

Državne novine danas su otisnule ime Kim Jong-una na naslovnim stranicama, što je znak veličanja novoga prvog čovjeka izolirane zemlje. Kim Jong-un promaknut je u vođu nacije nakon smrti svoga oca, nakon čega ga tisak oslovljava kao "Velikog druga" te vrhovnog zapovjednika vojske i čelnika Radničke stranke.

Bizarna izvještavanja o životinjama i prirodnim pojavama koje "oplakuju" Kim Jong-ila dobile su maha nakon priloga na državnoj televiziji o svrakama koje mirno stoje na stablima i tuguju za "Dragim vođom". Ubrzo je objavljen i prilog o golubici koja je uklanjala snijeg s kipova preminulog vođe, te sovama koje su se pridružile mnoštvu u prostoriji u kojoj je otvorena knjiga žalosti, pišu službene novine Centralnog komiteta Radničke stranke Koreje Rodong Sinmun. Dokazom da i priroda plače za njihovim vođom smatra se i gust snijeg koji pada u glavnome gradu.

Podsjećamo, Kim Jong-il je, kako su naveli državni mediji, preminuo 17. prosinca u 69. godini života od srčanog udara. Njegovoj sahrani ne prisustvuju strane delegacije, a nije objavljen niti raspored događanja tijekom ta dva dana. Promatrači očekuju pompoznu ceremoniju nalik sahrani Kim Jong-ilova oca Kim Il-sunga 2004. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara