Zaposleni ove godine žele novi posao: "Odlazim u inozemstvo jer ovdje država uzima pola plaće"

Zaposleni ove godine žele novi posao: "Odlazim u inozemstvo jer ovdje država uzima pola plaće"

Foto: Shutterstock

NOVOGODIŠNJE želje su iza nas, a dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz karijeru. Na što će se fokusirati građani koji žele promjene upravo u tom području MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1600 ispitanika.

Najviše ispitanika (42 posto) u novoj će se godini fokusirati na traženje stalnog posla. To su ispitanici koji rade na način da im poduzeće produljuje ugovor za rad na određeno vrijeme ili oni koji su nezaposleni te u potrazi za poslom.

"Nakon tri godine rada u domaćoj tvrtki, nadajući se ugovoru na neodređeno, dobila sam otkaz te sam trenutno na burzi u potrazi za poslom", kaže jedna ispitanica.

Zanimljivo, na drugom su mjestu ispitanici (27 posto) koji će se ove godine fokusirati na traženje novog posla. To su ispitanici koji nisu zadovoljni trenutnim poslom i/ili plaćom te oni koji se žele osamostaliti i pokrenuti vlastiti posao.

"Ako sve bude uredu vlastita firma bi se trebala otvoriti. Ne mogu dočekati", priznaje jedan od ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak u inozemstvo planira 22 posto ispitanih: "U Hrvatskoj je preskupo raditi"

Posao u inozemstvu ove će godine pokušati pronaći 22 posto ispitanika, uglavnom u Njemačkoj i Švedskoj.

"U Hrvatskoj je preskupo raditi, država ti uzima skoro polovicu plaće", objašnjava svoju odluku jedan od ispitanika.

Edukaciji, prekvalifikaciji ili napredovanju na poslu posvetit će se 5 posto ispitanika, koji su uglavnom zadovoljni svojim radnim mjestom ili su nedavno dobili (novi) posao.

Na traženje privremenog/sezonskog posla tijekom u 2016. fokusirat će se 4 posto ispitanika. Neki od poslova koji ove ispitanike zanimaju su branje lavande i posao pomoćnog kuhara. Neki od njih su umirovljenici koji žele raditi, a ima i učenika koji ističu kako mi je ovo prilika da zarade džeparac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara