Zapovjednik EUFOR-a: Karadžić i Mladić nisu u BiH, ali Gotovina često jest

Zapovjednik EUFOR-a: Karadžić i Mladić nisu u BiH, ali Gotovina često jest

ZAPOVJEDNIK europskih stabilizacijskih snaga u BiH, britanski general David Leakey, izjavio je u kako se najtraženiji ratni zločinci na svijetu, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ne kriju u BiH, za razliku od hrvatskog generala Ante Gotovina za kojeg "se zna da provodi dosta vremena u BiH i Hrvatskoj".

Unatoč čestim medijskim izvješćima o pojavljivanju Karadžića i Mladića u Bosni, oni tamo borave izuzetno rijeko, ustvrdio je general Leakey u razgovoru za Reuters u srijedu. Dva najtraženija ratna zločinca na svijetu samo ponekad navrate u Republiku Srpsku, uvjeren je britanski general.

Podsjetimo, EUFOR je sa 7,000 vojnika iz 33 zemlje dosad najveći vojni angažman Europske unije, a Reuters piše kako se nesposobnost NATO-vih stabilizacijskih snaga KFOR, danas EUFOR-a, da uhite Karadžića i Mladića punih devet godina nakon masakra u Srebrenici i opsade Sarajeva, i dalje smatra jednom od najvećih sramota međunarodne zajednice.

No, britanski general tvrdi kako ima "indicije" o kretanju haških optuženika, pa tako i hrvatskog generala Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leakey je tako kazao da se za Gotovinu, kojeg velik dio Hrvata smatra herojem, "zna da provodi dosta vremena u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini".

"Nemam informacija koje bi apsolutno kategorički potvrdile ovo što govorim, ali imam indicija da je tomu tako. Da imamo dovoljno dobrih informacija, poduzeli bi nešto." – dodao je Leakey.

Ostaje nejasno zašto netko tko ne uspijeva uhvatiti dva najtraženija ratna zločinca na svijetu, za što je kriv isključivo nedostatak volje, jer se na primjeru Saddama Husseina vidjelo da se može uloviti svakog ako postoji volja, u javnost iznosi ovakve poluinformacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara