Zapovjednik i prvi časnik "Boka Stara" na slobodi

ZAPOVJEDNIK i prvi časnik broda ´Boka Stara´ Josip Nikolić i Damir Balabušić, na kojemu je u riječkoj luci u listopadu prošle godine pronađeno 208 tona vojnog baruta, pušteni su danas popodne iz pritvora u Rijeci.

Po riječima njihova branitelja Milorada Maćešića obojica su od danas na slobodi na osnovi odredaba novog Zakona o kaznenom postupku koji je na snazi od 1. siječnja ove godine. Po tim odredbama za djela za koja se sumnjiče Nikolić i Balabušić određen je skraćeni sudski postupak, a pritvor ne smije biti dulji od 60 dana, rekao je.

K tomu Viši prekršajni sud u Zagrebu ukinuo je i carinsku novčanu kaznu od 400.000 kuna koja je Nikoliću bila određena zbog netočna deklariranja tereta na brodu, a predmet vraćen na postupak riječkoj Carinskoj upravi, kazao je Maćešić.

Nikolić i Balabušić u pritvoru su bili od 30. listopada prošle godine. Protiv njih su podnesene kaznene prijave zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela neovlaštena posjedovanja i nabave vojnog eksploziva, izbjegavanja carinskog nadzora i krivotvorenja isprava.

Kad je otkriveno da se u riječkoj luci nalazi brod ´Boka Star´ s 1804 metalna i 1357 drvenih sanduka baruta za vojnu industriju, t.j. baruta za punjenja topničkog i raketnog oružja, brod je zadržan, a posadi zabranjen izlazak na kopno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istragom je utvrđeno da deklaracije o teretu nisu odgovarale stvarnu stanju, kao ni ostale prateće i carinske isprave i podatci o brodu.

Istražna sutkinja Dina Brusić preslušala je sve članove posade, a u prosincu 2002. odobren im je povratak u Crnu Goru, odnosno Jugoslaviju, koje su državljani.

Po Maćešićevim riječima istraga će biti nastavljena 21. siječnja saslušanjem svjedoka kojima će nazočiti i Nikolić i Balabušić.

Komentirajući odluku o puštanju osumnjičenih iz pritvora, Maćešić je kazao da je ´odvjetništvo kažnjeno za odugovlačenje postupka i nepoštivanje osnovnih carinskih propisa´.

Za istragu je ovlašten Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara