Zapovjednik obrane Srebrenice oslobođen optužbi za ubojstvo Srba

Zapovjednik obrane Srebrenice oslobođen optužbi za ubojstvo Srba
Screenshot: YouTube

SUD Bosne i Hercegovine danas je drugostupanjskom presudom oslobodio optužbi za ratni zločin Nasera Orića, zapovjednika obrane Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Uz Orića oslobođen je i njegov suborac Sabahudin Muhić, a optužnica je obojicu teretila za izravno sudjelovanje u ubojstvu triju zarobljenika srpske nacionalnosti u okolici Srebrenice u jesen 1992. godine.

Pravomoćna oslobađajuća presuda donesena je u ponovljenom postupku, vođenom nakon što je Prizivno vijeće Suda BiH ranije ove godine ukinulo prvostupanjsku presudu, koja je također bila oslobađajuća, i naložilo ponovno suđenje zbog procjene kako jednom od zaštićenih svjedoka optužbe nije bilo dopušteno dati iskaz na odgovarajući način.

Orić je i u Haagu oslobođen optužbi

Sudsko vijeće ponovo je ocijenilo kako Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo kako su Orić i Muhić doista počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret.

"Ovo smo i očekivali. Apsolutno smo zadovoljni presudom", kazala je novinarima u Sarajevu nakon izricanja sudskog pravorijeka Lejla Čović, Orićeva odvjetnica.

Izricanje presude pred sjedištem Suda BiH u Sarajevu čekao je velik broj Orićevih simpatizera, koji nisu skrivali oduševljenje činjenicom da je on oslobođen, no istodobno su na pristojnoj udaljenosti članovi udruga koje okupljaju srpske žrtve rata u BiH iskazali negodovanje tvrdeći kako je sudsko vijeće djelovalo pod političkim utjecajima.

Oriću je ranije suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), čije ga je Tužiteljstvo također teretilo za ratne zločine, no 2008. godine, te je i u Den Haagu oslobođen optužbi.

Suđenje pred Sudom BiH bilo je rezultat druge istrage što ju je pokrenulo srbijansko posebno Tužiteljstvo za ratne zločine. Po tjeralici srbijanskog pravosuđa Orić je bio uhićen 2015. godine u Švicarskoj, no ta ga je država odlučila izručiti BiH, čiji je Orić državljanin te je potom bosanskohercegovačko pravosuđe preuzelo cijeli predmet, koji je okončan oslobađajućom presudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara