Zastave EU nema u zakonu, vješa se po Sanaderovoj naredbi iz 2004.

Zastave EU nema u zakonu, vješa se po Sanaderovoj naredbi iz 2004.

Foto: Goran Mehkek / Cropix

DUBRAVKO KRČMAREK, prosvjednik koji je prije nekoliko dana završio u pritvoru jer je na Trgu bana Jelačića s jarbola spustio zastavu EU, bio je u pravu kad je upozoravao da se vijori protivno zakonima RH!

Zastava s dvanaest žutih zvjezdica: Nije u zakonu, ali Sanader je bio iznad njega

U Zakonu o grbu, zastavi i himni te zastavi i lenti predsjednika RH, nigdje se ne spominje EU stijeg, nego se on vješa po nalogu pritvorenog premijera Ive Sanadera, kojega je donio još 2004.
Hrvatska je u lipnju te godine dobila status kandidata, nakon čega je na glavnom zagrebačkom trgu prvi put podignuta EU zastava, da bi otada počela nicati na brojnim državnim institucijama.

Vlada prekršila i Zakon o pravu na pristup informacijama

Radi se, dakle, samo o uputi premijera iz vremena kad je bio bog i batina, pa ne čudi da Vlada nije odgovorila prosvjedniku Krčmareku na jednostavno pitanje iz službenog dopisa kojega je poslao još u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da mi pojasnite po kojem se zakonu i po kojem članku na državnim institucijama vješa zastava institucije kojoj Hrvatska formalno ne pripada", upitao je Krčmarek Vladu i do danas ostao bez odgovora, iako ga je trebao dobiti po Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Skinuo je zastavu s jarbola. Tko kaže da je prekršio zakon?

Da paradoks bude potpun, neformalni nalog zatvorenika Sanadera, mogao bi u zatvor do tri godine otjerati i prosvjednika Krčmareka, koji je zbog skidanja zastave već jednom prenoćio u pritvoru. A postavio je, pokazalo se, i više nego utemeljeno pitanje.

Iako Indexova snimka pokazuje da zastavu nije kidao, nego je samo skinuo s jarbola, a nakon toga su je drugi prosvjednici nekontrolirano počeli trgati, Krčmarek za očito zakoniti čin može dulje "zaglaviti" u zatvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara