Zašto Amsterdam više ne želi turiste?

Zašto Amsterdam više ne želi turiste?
Foto: 123rf

AMSTERDAM, grad poznat po toleranciji, uskim kućama i širokim kanalima, radikalno mijenja stav prema milijunima turista koji godišnje s oduševljenjem posjećuju taj grad, piše CNN.

Naime, glavni grad Nizozemske sada čini nešto što bi u našim turističkim krugovima izgledalo apsurdno – poručuje posjetiteljima da odu na druga mjesta.

Što se dogodilo? Kako to da je Amsterdam okrenuo leđa turistima koji nizozemskom gospodarstvu godišnje donose oko 82 milijarde eura? Razlog je vrlo jednostavan - građani Nizozemske boje se da će se njihov glavni grad pretvoriti u Veneciju.

Uništava se duša grada

Frustrirani mještani Amsterdama već se neko vrijeme žale na preveliki broj turista te se boje da bi njihov rastući broj mogao uništiti dušu ovog živahnog kozmopolitskog grada.

"Pod velikim smo pritiskom“, rekla je arhitektica Ellen van Loon. "Ne želimo se pretvoriti u Veneciju. Turisti previše vole naš grad i previše nas posjećuju“. Iako Van Loon priznaje pozitivne aspekte turizma, poput brojke koja popunjava proračun, razumije i mještane koji se boje da će izgubiti autohtoni osjećaj svog rodnog grada.

Poput Venecije, Amsterdam je postao simbolom za fenomen prevelikog turizma koji je usko povezan sa sve pristupačnijom cijenom avionskih karata. Dok se neki drugi gradovi tek počinju hvatati ukoštac s ovakvim tipom problema, Amsterdam je jednostavno rekao da mu je - dosta.

Naime, za taj se grad predviđa nastavak desetogodišnjeg porasta broja posjetitelja, s 18 milijuna u 2018. na 42 milijuna u 2030., što je 50 puta veća brojka od sadašnjeg broja stalnog stanovništva.

Ne žele se više reklamirati

Nizozemski dužnosnici stoga su nedavno smjelo odlučili prestati oglašavati svoju zemlju kao turističku destinaciju. Sproveli su i neke odredbe s namjerom da odvrate turiste, ograničavajući im mjesta za zabavu ili kapacitet smještaja.  

Gradske vlasti Amsterdama najavile su i nove poreze na turistička noćenja, a novi prihodi od turizma bit će usmjereni u održavanje grada.

Amsterdam već naplaćuje sedam posto poreza na hotelske račune, a gradski su oci sredinom svibnja  najavili novi namet prema kojemu će hotelski gosti po noćenju ubuduće plaćati dodatna tri eura u gradsku blagajnu.

Udruga nizozemskih hotela i restorana Koninklijke Horeca kritizirala je najavu novih davanja, ocjenjujući da Amsterdam već ima najviše turističke poreze među popularnim europskim destinacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara