Zašto DORH ne zove Nevenku Mesić na suđenje protiv Glavaša?

JASNOG odgovora na pitanje zašto ratni dnevnik u kojem Nevenka Mesić tereti Branimira Glavaša za ratni zločin u slučaju "garaža" nije uvršten u dokaze tužiteljstva, još uvijek nema. Martina Mihordin iz DORH-a nam je poručila da i za to još ima vremena.

Zapisi iz "Ratnog dnevnika Nevenke Mesić" predani su Državnom odvjetništvu i u njima ona opisuje kako se boji za život jer je progovorila o kricima i jaucima iz prizemlja Sekretarijata za obranu, gdje je radila 1991. godine. Vladimira Šeksa i Glavaša nazvala je gospodarima života i smrti, a piše i kako je vidjela ubojstvo Čedomira Vučkovića. Do danas njezino svjedočenje nije predloženo od strane optužbe, a obrana kaže da nema ništa protiv da Mesić svjedoči za njih.

"Nijedan dokaz koji potvrđuje optužnicu DORH nije odbacio"

Mihordin nam kaže kako nema namjeru "niti obrazlagati niti govoriti o dokaznom postupku, jer glavnu raspravu treba prepustiti da teče svojim tijekom" i da DORH "tijek suđenja u bitnom limitira da izlazi u javnost sa konkretnim detaljima u vezi sa tijekom dokaznog postupka".

"Međutim, sa sigurnošću Vas mogu obavijestiti kako nikakav dokazni materijal kojim bi se mogli potvrditi navodi iz optužnice nije odbačen od strane državnog odvjetništva, pogotovo u situaciji kada stranke u postupku dokaze mogu predlagati do kraja dokaznog postupka", stoji u odgovoru na naš upit Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Inače, objašnjenje odvjetnika Branimira Glavaša, Ante Madunića, je da tužitelji nisu htjeli ovaj dnevnik predložiti kao dokazni materijal jer je pun nelogičnosti i jer se datumi i opisi zločina ne poklapaju s optužnicom. Također tvrde da si Nevenka Mesić pokušava pomoći u postupku koji se protiv nje vodi zbog malverzacija u Domu za djecu i odrasle "Rovinjsko sunce" i da je zbog toga ove napise napravila naknadno.

Poznato je i da njezin iskaz u istrazi nije pomogao u sastavljanju optužnice, jer je na većinu pitanja govorila kako se ničega ne sjeća. Sinoć je, gostujući na Novoj TV, kazala kako je tako svjedočila jer se bojala za svoj život i život njezine djece.

A.B.
Foto: RTL, H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara