Zašto lokalni uhljebi navlače uniforme usred epidemije virusa?

Zašto lokalni uhljebi navlače uniforme usred epidemije virusa?
Foto: FAH/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U HOLIVUDSKIM filmovima postoji kliše muškarca srednjih godina koji se odjednom odluči razvesti od dugogodišnje supruge, kupiti sportski auto, probušiti uho i naći mlađu djevojku, a sve kako bi, valjda, pokušao povratiti izgubljenu mladost. 

U hrvatskoj stvarnosti upravo svjedočimo istom fenomenu, krizi srednjih godina, koja se različito manifestira i koja nam se odvija pred očima kada pred novinare na redovitim konferencijama za medije izađu pojedini HDZ-ovi župani u odorama civilne zaštite.

U uniformiranom paradiranju prednjače HDZ-ovi župani

U tome se ponajviše ističu osječko-baranjski župan Ivan Anušić, 47-godišnjak, i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, 59-godišnjak, obojica očito jako ponosni na svoje nove odore i priliku da se u njima prezentiraju javnosti. Obojica su preuzela pozicije načelnika Stožera civilne zaštite svojih županija, a čini se da je prva odluka koju su na toj funkciji donijeli ona da navuku uniformu i da se idu malo igrati rata.

U uniformi voli paradirati i 60-godišnji dobrodržeći Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za hitne situacije i desna ruka gradonačelnika Milana Bandića. Kalinić se nakon potresa u Zagrebu na ulici odmah pojavio u crnoj uniformi i s beretkom na glavi, iživljavajući svoje fantazije o tome kako je spoj komandosa i nindže, a ne direktor mekih dlanova.

Kao da smo u ratu. Nismo, koliko god nas premijer Andrej Plenković i drugi pokušavaju uvjeriti. 

Anušić i Kalinić su i ljudi s iskustvom borbe na prvoj crti bojišnice u Domovinskom ratu pa tako oživljavaju "dane ponosa i slave" i svoju mladost, na isti način na koji Damir Krstičević i danas živi u uvjerenju da je on ratnik i vojnik, a ne civil i ministar obrane. Krhka je muškost.

Komadina i Bajs nude drugačiji primjer

Naravno, u sustavu civilne zaštite postoji Pravilnik o odori, znakovlju i posebnoj oznaci pripadnika civilne zaštite, koji primarno regulira odijevanje operativnih pripadnika ovog sustava, onih koji rade na terenu. Ne navodi se da su odore obaveze za župane koji su sada postali i načelnici županijskih stožera. Zakon o sustavu civilne zaštite također ne obavezuje Bobana i Anušića da paradiraju u uniformama.

Postoje i suprotni primjeri: primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, doduše SDP-ovac, nije odjednom osvanuo u odori, nego u javnosti i dalje nastupa u civilnom odijelu: nosi sako i hlače. Tako pred medije izlazi i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji također nije HDZ-ovac i ne osjeća potrebu automatski militarizirati trenutnu situaciju borbe protiv koronavirusa, za razliku od HDZ-ovih županijskih perjanica.

Mačo fantazije

Uniforma je, naravno, simbol institucionalne moći, ali i seksualni fetiš, no posve je nepotrebna u kontekstu zadataka koje sada obavljaju Anušić i Boban, osim kao sredstvo iživljavanja nekakvih njihovih mačo fantazija i kao lažni simbol toga da su oni doista angažirani na terenu, a ne prvenstveno kao upravljači i koordinatori raznih službi.

Ovo nepotrebno šepurenje naročito je smiješno u Bobanovom slučaju jer je, dok se on bavio manekenskim poslom nošenja odore, HDZ-ov uhljebljeni kadar na mjestu ravnatelja staračkog doma dopustio širenje koronavirusa među seniorima u toj ustanovi.

>> U Splitu evakuiraju dom za starije, 10 štićenika ima koronavirus

>> Šefica splitskog HZJZ-a: U domu nam nisu rekli da štićenici imaju simptome 10 dana

>> HDZ-ov šef doma kojim hara virus dobio posao bez natječaja: Moram i ja negdje raditi

Uniforma ne može stvoriti karakter gdje ga nije bilo

Bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, po struci inače nastavnik povijesti, koji je nepravomoćno osuđen za malverzacije, na čelo staračkog doma došao je mimo natječaja, kao notorni primjer stranačkog uhljeba, a sada je na njegovoj straži nastradalo sveukupno pedesetak ljudi.

Boban je jučer u svojoj odori stao pred medije i najavio da će Škaričića smijeniti ako se pokaže da je bilo propusta, iako je već sada svakome jasno da ih je bilo ako se danima nije detektiralo da se zaraza širi među štićenicima doma, od kojih su neki imali povišenu temperaturu. Zapravo je nehotice demonstrirao da je uniforma samo za show jer ga nije potaknula na brzo djelovanje - odlučno smjenjivanje nesposobnog stranačkog uhljeba po kratkom postupku.

Boban se igra vojnika, ali nigdje nema vojničke strogosti u kažnjavanju propusta stranačkog kolege Škaričića jer mu za to nedostaje političkog i ljudskog formata da prestane kalkulirati. To uniforma ne može nadoknaditi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara