Zašto milijuni žena u Keniji izbjegavaju javni WC?

Zašto milijuni žena u Keniji izbjegavaju javni WC?
Ilustracija: EPA

OKO 2,3 milijarde ljudi širom svijeta nema pristup ni najosnovnijem nužniku. Zbog manjkavog sanitarnog sustava godišnje na svijetu umre oko 280.000 ljudi, no sanitarna kriza ne pogađa sve ljude podjednako. Žene u zemljama u razvoju neproporcionalno su pogođene manjkavim sanitarnim sustavom u njihovim domovima, školama i javnim prostorima. Žene i djevojke koje su prisiljene dijeliti nužnike u školama ili u gusto naseljenim urbanim područjima nemaju odgovarajuću privatnost, sigurnost i čistoću, niti mogu na zadovoljavajući način održavati higijenu za vrijeme menstruacije, piše portal ScienceAlert.

Takvo stanje ugrožava njihovo zdravlje. Izloženost štetnim bakterijama u nehigijenskom okruženju kod žena može uzrokovati infekcije urinarnog trakta, sindrom toksičnog šoka i razne vaginalne infekcije. Zbog zadržavanja mokraće i izmeta izložene su riziku od dehidracije i hemoroida.

Naplaćuju wc-e

Samantha Winter sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyju provela je istraživanje u sirotinjskim predgrađima kenijske prijestolnice Nairobija u dolini Mathare, a zbog boljeg razumijevanja dnevne sanitarne prakse tamošnjih žena. Prije sedam godina u Mathareu su bila 144 javna nužnika, što znači da je svaki nužnik koristilo između 17 i 232 ljudi, a više od 70 posto stanovnika moralo je hodati više od 50 metara kako bi pristupilo sanitarnim čvorovima.

U međuvremenu su razne vladine i nevladine ustanove i organizacije radile na postavljanju dodatnih nužnika u Mathareu. Tako je javno poduzeće Sanergy instaliralo više od 140 nužnika u Mathareu. Mnogi od njih se naplaćuju i to od 3 do 10 američkih centi mjesečno. Unatoč sve većoj dostupnosti, mnoge žene ne koriste nužnike redovno. Studija Samanthe Winter pokazuje da je trećina žena koristila kante, plastične vreće ili vršila nuždu na otvorenom barem jednom dnevno, a dvije trećine oslanjale su se na spomenute metode tijekom noći. Ti podaci ukazuju da dostupnost nužnika nije jedini problem. Mnoge žene suzdržavaju se od korištenja nužnika jer su zabrinute za svoju sigurnost, privatnost i zdravlje ili ne mogu platiti korištenje.

Neformalna naselja

Oko 45,5 milijuna stanovnika Kenije, njih oko 6,5 milijuna živi u neformalnim urbanim naseljima. Populacija takvih naselja povećala se više od tri puta u razdoblju od 1990. do 2014. i očekuje se da će rasti i dalje. Zbog toga će i problemi koje žene imaju zbog manjkavih sanitarnih sustava biti sve veći.

Prikupljanje podataka provedeno je u dvije faze od 2015. do 2017. Tijekom prve faze u istraživanje su se uključili i predstavnici Sveučilišta u Nairobiju, te 55 žena iz Matharea. U drugoj fazi provedena je anketa u 550 domaćinstava u kojima žive žene. Pokazalo se da otprilike 40 posto žena ovisi o javnim nužnicima, ali svoje potrebe obavlja i drugdje. Tijekom 24 sata čak 75 posto žena poslužilo se barem jednom kantama ili plastičnim vrećama. Svoj izmet te su žene potom ostavljale na otvorenom ili u rijekama nedaleko svojih domova.

Žene ih ne koriste baš

Radi se o iznenađujućim spoznajama, jer u posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko akcija koje su povećale dostupnost nužnika u Mathareu. Osim Sanergyja, nove nužnike financirali su humanitarna organizacija Grand Challenge Canada i kenijska vlada. Svaki od ovih projekata bio je usmjeren na različit aspekt sanitarnog sustava, od postavljanja inovativnih nužnika, preko skupljanja kućnog otpada i čišćenja odvoda do izgradnje novih nužnika. Ipak, razni su faktori uzrokovali da žene ne koriste redovno dostupne nužnike.

Žene strahuju od seksualnog zlostavljanja, silovanja, krađe, nečistoće i manjka privatnosti. Prosječno svaki nužnik u Mathareu koristi 70 osoba, a nekima se služi više stotina ljudi. Zbog toga ih je vrlo teško održavati. Pokazalo se da mnogi nužnici nemaju vrata ili brave, da su začepljeni ili nisu očišćeni. Osim toga, neki sanitarni čvorovi nemaju odvojene prostorije za različite spolove, pa ih žene nerado koriste, naročito noći. Žene ne doživljavaju nužnike kao sigurno okruženje, kao ni naselje Mathare u cjelini. Anketirane žene navode da se noću ne osjećaju sigurno izvan svojih domova.

Drugi razlog što žene ne koriste javne nužnike je njihova cijena. Korištenje nužnika u Mathareu košta od tri do 10 centi mjesečno po osobi, odnosno od jednog do jednog i pol američkog dolara za obitelj. Prosječan prihod po domaćinstvu u Mathareu je oko 85 dolara, a troškovi života u pravilu su veći. To znači da mnogi nemaju novca za dolazak u sanitarni čvor. Pritom treba imati na umu da žene uglavnom nemaju pravo odlučivanja kad su obiteljske financije u pitanju. Zanimljivo je i da mnogi sanitarni čvorovi imaju odvojene pisoare za muškarce koji se ne naplaćuju.

Rješenja

Samantha Winter i njeni suradnici pitali su anketirane žene kakvo bi rješenje bilo zadovoljavajuće. Bilo je prijedloga da pristup sanitarnim čvorovima bude besplatan i da u njima bude moguće vršiti nuždu i mijenjati higijenske uloške.

Od političara se očekuje da usvoje strategije i mjere koje bi povećale sigurnost i privatnost žene, posebice noću, poput postavljanja rasvjete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara