Zašto neki Amerikanci ostaju kod kuće za vrijeme uragana?

Zašto neki Amerikanci ostaju kod kuće za vrijeme uragana?
Screenshot: CBS

ČUDOVIŠAN i za život opasan uragan Florence natjerao je oko milijun Amerikanaca iz saveznih država Sjeverne i Južne Karoline u bijeg.

>> UŽIVO Uragan udara po obali SAD-a, pljačkaši upadaju u kuće evakuiranih

"Ostankom riskirate vlastiti život. Ne planirajte krenuti kad počnu kiše i vjetar", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. Gotovo identičnu poruku odaslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: "Evakuirajte se. Ako to ne napravite, ovisite samo o sebi."

No unatoč naredbi lokalnih i državnih vlasti o obveznoj evakuaciji, manji dio stanovnika ugroženih područja odlučio je ostati kod kuće i "pregrmjeti" najjači uragan koji je pogodio istočnu obalu SAD-a u zadnjih 30 godina. Zašto?

Jedan od najvećih razloga: kućni ljubimci

Joyce Boucino živi blok i pol zgrada daleko od mora u mjestu North Myrtle Beach, Južna Karolina, ali u razgovoru za ABC News rekla je da ne ide nikamo. Ona i njen suprug, zajedno s još nekoliko stanovnika, prkose zapovijedi o evakuaciji. Najveći faktor u njenoj odluci, kaže, njeni su ljubimci i povjerenje u njenu "vrlo, vrlo sigurnu" kuću čiju izgradnju su ona i suprug sami nadzirali.

Boucinovi, naime, imaju nekoliko pasa i mačaka, a držat će u kući i divlje mačke kako bi ih zaštitili od oluje. "To je kao da imate djecu. Nećete napustiti svoju djecu. Oni osjećaju stres. Osjećaju promjenu tlaka zraka i stres svojih vlasnika", kaže o svojim životinjama. 

Rhonda Heath živi nekih 250 kilometara sjeverno u gradu New Bernu, u Sjevernoj Karolini, ali i ona je donijela istu odluku. Ova 54-godišnja računovotkinja kaže da ima "previše životinja". "Osjećam se ugodnije ovdje", kaže i dodaje da ako se evakuira, "ne zna kad će se moći vratiti". Ipak, i ona priznaje da je ovaj put zabrinuta zbog "intenziteta" uragana. "Prošla sam kroz mnogo njih, ali oko ovog imam najneugodniji predosjećaj dosad", ipak priznaje.

I oni koji su ostali kažu da su ovaj put tjeskobniji nego ikad 

Heath je, kao i drugi stanovnici koji su odlučili ostati, pripremila zalihe: konzervirana hrana, kruh, voda i čips. "Stvari koje ne morate grijati i za koje vam ne treba struja", kaže i dodaje: "Kad sam u svojoj kući, znam da se mogu brinuti za svoje životinje i za sebe."

Jaime Marvulli (40) osjeća sličnu tjeskobu oko uragana Florence, ali ipak je odlučila ostati. Jedini put kad se evakuirala bio je 1999., kad je njena škola naredila obveznu evakuaciju pred uraganom Floyd. Ipak, ni sada nije potpuno sigurna. "Ovo je prvi put da sam se spakirala i pripremila svoje pse, da budem spremna ako budem morala otići", kaže. 

"Potrudili smo se da imamo sve zalihe koje nam trebaju u šest kuća", kaže Marvulli i nabraja zalihe koje su prikupili: led, baterijske svjetiljke, svijeće i fenjeri, među ostalim.

"Uraganske pijanke" i pomoć drugima

Drugi Amerikanci imaju neke druge, prilično neobične razloge. "Ako me pitate zašto se nisam evakuirao iz Wilmingtona u Sjevernoj Karolini uoči uragana Florence, reći ću vam: valovi i uraganske zabave. Ovo je također istina. Surfao sam na sjajnim valovima i imao 'uraganske pijanke' ovog tjedna. Ali ustvari, osjećam se primoranim ostati i pomoći na bilo koji način nakon što oluja udari", piše Jeremy Tominack u kolumni za Fox News. 

"Imam motornu pilu, kamp-prikolicu i 4x4 Suburban terenac. Ja i drugi članovi Ragbi tima Cape Fear okupili smo se i planiramo početi sjeći grane stabala i čistiti ruševine čim oluja prođe", nastavlja Tominack i dodaje: "Drugi razlog zašto sam odlučio pregrmjeti ovaj uragan je to što se može biti vrlo teško vratiti zbog poplave i oštećenja od oluje. Stoga, ako vaša kuća ima ogromnu rupu dok ste vi evakuirani, u nju će kišiti dva tjedna i poharat će je divlje zvijeri. A morate i braniti svoj dom. Kako je moj prijatelj Mark rekao dok smo sjedili u pivovari Waterline i pili Mango Kolch jučer, 'smrt prije gubitka časti'."

>> Pogledajte kako će izgledati kad uragan najjače udari, voda će nositi sve

No mnogi drugi se nikako ne bi složili s ovim prilično smjelim, odnosno bezbrižnim stavom, a među njima je Tracey Gleason iz Hartsvillea, Južna Karolina, koja je otišla u sklonište u srednjoj školi u South Florence.

"Koji god broj bio, ako je (oluja) kategorije 2 - oh, to je kategorija 2, mogu to izdržati. I možda možete. Ali što ćete napraviti ako ne možete? Znate, i to je zastrašujuće. Ako ste u situaciji da najednom shvatite da ste donijeli krivi izbor, nema nikoga da vam pomogne. Nitko neće doći, nema bijelog viteza koji će ujahati i spasiti vas. Dakle, što ćete napraviti? Želite li onda preuzeti taj rizik ili želite doći u sklonište poput ovoga, možda ne imati svoj komfor 24 ili 48 sati, ali preživjeti?" pita se retorički ova Amerikanka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara