Zašto policija ne smije progoniti SDP-ovce?

Zašto policija ne smije progoniti SDP-ovce?

Foto: Tea Cimaš/Cropix

ZBOG ČEGA SDP misli da policija ne bi smjela podizati kaznene prijave protiv njihovih gradonačelnika i visokih dužnosnika? Zašto kopanje po njihovim prljavštinama nazivaju političkim progonom i uvertirom u prijevremene izbore? Pa čak i pod uvjetom da su u pravu, smije li SDP nešto slično uopće izgovoriti?

"Ravnatelj policije kukavica je i bijednik" 

Velika frka digla se oko kaznenih prijava protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Zoran Milanović podsjeća da je to treća prijava protiv člana Predsjedništva SDP-a u mjesec dana (Zvonimir Mršić i Tonino Picula su ostala dvojica). Vojko Obersnel tvrdi kako je "riječ o teškoj zlouporabi ovlasti policije i političkom progonu". Slavko Linić još je oštriji, napao je izravno Olivera Grbića, ravnatelja policije. "Grbić je kukavica koji se, ako se mislio s nekim obračunavati, trebao obračunati sa mnom, a ne s mojim kolegom Obersnelom koji nije kriv ni za što", izjavio je Novom listu. "Pokazao je svu svoju bijedu, jer služi samo svojoj stranci i pritom ne bira sredstva. Policiju je stavio u funkciju progona političkih protivnika".

U harangu se uključio i Željko Jovanović, SDP-ov borac protiv korupcije. "Ovdje je riječ o pokušaju HDZ-a da zamagli sve kriminalne afere koje su proizveli članovi te stranke. DORH i policija dobili su zadatak od premijerke Kosor da hitno proizvedu bar jednu riječku aferu. Takav politički nalog odrađen je na riječkim Tržnicama".

Čemu služe poruke da su svi isti pred zakonom?

I kao da sve to nije bilo dovoljno, svoju porciju uvreda na račun policije izrekao je i pravovjerni Damir Kajin. "Kako je krenulo, pohapsit će cijelu oporbu. Svi su krivi, jedino HDZ nije kriv za ništa. Na kraju će ispasti da oni koji su uništili ovu zemlju i ostavili je bez nade, neće odgovarati. Nakon ovih kaznenih prijava i ja počinjem vjerovati u prijevremene izbore".

Eto, nakon što je šef policije nazvan "bijednikom", nije jasno zašto je Zoran Milanović uopće izjavljivao da su "svi jednaki pred zakonom, da sve mora biti transparentno i da nema nedodirljivih"? Nije se trebao truditi.

A evo što su govorili progonjeni HDZ-ovci

A sad jedna usporedba. Pokušajte pogoditi čija je ovo izjava: "Riječ o političkom procesu u kojem su se Uskok i njegovi nalogodavci postavili potpuno neprofesionalno i postali instrumentarij jednog političkog progona". Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane i policije. A ova? "Po mojoj ocjeni, to je politički motiviran postupak". Izjava je to Andrije Hebranga o aferi kamioni. Ima tu još i Dubravke Šuice, Božidara Kalmete, Damira Polančeca, Nevena Jurice, a ne zaboravimo ni Branimira Glavaša. Svi oni su se branili ili se brane od optužbi mantrom kako se radi o politički motiviranom progonu. Pa kako je SDP upao u tu priču?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, čudan je taj SDP. Šutio je sedam godina tijekom kojih Mladen Bajić nije radio svoj posao, a onda kad ga je napokon počeo obavljati, krenuli su ga pljuvati zbog toga što to nije činio ranije. Slično je i s policijom. SDP-ovci se pitaju zašto je policiji trebalo pet godina da podigne kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Rijeke, kao što se pitaju zašto je policiji trebalo pet godina da se riješi afera kamioni. Isti ton, drugačiji predznak.

Kad policija ne radi, ne valja. Kad radi protiv SDP-a, opet ne valja

Jednako tako, SDP prigovara policiji i pravosuđu da ne rade svoj posao, a kad ga počnu raditi, onda kukaju da se na udaru nalaze i njihovi dužnosnici. A istu kuknjavu šire i sami HDZ-ovci, žaleći se da "njihova" policija provodi "politički motivirani progon" njihovih ministara i dužnosnika. Nije li to suludo?

No, čak i da je sve to istina, da policija i DORH zaista rade po nalogu Jadranke Kosor, da rade političku ravnotežu krivnje i pripremaju teren za izbore, smije li SDP taj argument uopće koristiti u svoju obranu? Ako je policiji i odvjetništvu politika glavni motiv za napad, smije li SDP-u politika biti glavni argument za obranu? Nije li to također svojevrsno politiziranje policije?

Lavina kritika na račun Olivera Grbića i Mladena Bajića u slučaju Rijeke, ali i Koprivnice i Velike Gorice, nedopustiva je za stranku koja se zalaže - ili bi se trebala zalagati - za legalizam i pravnu državu. Mogu Milanović, Linić, Obersnel i Jovanović, zajedno s pajdom Kajinom, misliti što hoće o kaznenim prijavama, ali na njima je da poštuju institucije pravne države: jednako kad progone HDZ-ovce, kao i kad progone SDP-ovce.

Hoće li SDP-ovci pod premijerom Milanovićem biti zaštićeni?

Ovakva burna reakcija na navodne pronevjere u Rijeci, kao SDP-ovoj utvrdi poštenja i transparentosti, mogla bi zapravo poslužiti kao upozorenje što će se dogoditi nakon promjene vlasti u državi. Ako su pod Jadrankom Kosor bili progonjeni, možda će pod Zoranom Milanovićem biti pošteđeni? Je li to pouka ove SDP-ove dreke oko Rijeke?

I kad smo već kod pouka, iskustvo nas uči da je politička kuknjava obično služila tek kao proziran paravan i neuvjerljiv nadomjestak za manjak konkretnih argumenata. Uskok je odbio nekoliko prijava protiv Tonina Picule, Zvonimir Mršić hladnokrvno je odbacio optužbe za ljetovalište u Pirovcu, samo se u slučaju Rijeke digao cijeli SDP na noge i krenuo u "prekomjerno bombardiranje" policije i DORH-a. Tek će se vidjeti s kakvim uspjehom. Odnosno, hoće li dreka biti jednako snažna kao i argumenti.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara