Nakon svjedočenja Rohatinskog stvari su jasnije, moćna ruska banka mogla bi tužiti i Marića

Nakon svjedočenja Rohatinskog stvari su jasnije, moćna ruska banka mogla bi tužiti i Marića

Foto: FaH

U SJENI priznanja Željka Rohatinskog da su ga Ivica Todorić, bivši šef HDZ-a i aktualni HDZ-ov ministar zdravstva nagovarali na politički angažman, nepravedno je ostalo njegovo spominjanje Zdravka Marića.

>> Sad je sasvim jasno: Marić mora podnijeti ostavku zbog Agrokora


Odgovarajući na pitanje Gordana Marasa, Rohatinski je rekao da je aktualni ministar financija bio zadužen za međunarodno financiranje Todorićevog koncerna, pa tako i Sberbankov kredit.

Marić se zaduživao na osnovu lažnih izvješća

Mjesecima upozoravamo kako je Marić prodavao obveznice i zaduživao se na osnovu lažnih izvješća, te da je za kredibilitet države pogubno što ima ministra financija s takvom biografijom. Još od kada su ruski bankari izrazili sumnju u točnost izvješća, što su na kraju i potvrdili revizori koje je angažirao Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank je, prema svemu sudeći, dva puta bio izigran. Prvi put od strane Todorića i Marića, koji su ruskoj banci uvalili lažna izvješća na temelju kojih je odobren kredit. Drugi put od strane vlade, u kojoj ponovno sjedi taj isti Marić, koja je u Agrokor postavila povjerenika koji ih je izigrao privilegirajući vlasnike obveznica okupljene oko američkog fonda Knighthead.

Sada je i nakon nepriznavanja duga od 1,1 milijarde eura Sberbank isključen iz vjerovničkog vijeća, što znači da neće imati pravo glasa o budućoj nagodbi. Prvi čovjek Sberbanka, Herman Gref, tu je odluku nazvao ucjenom.

Rusi bi za štetu mogli tužiti Marića


Rusi su Agrokoru dali više od milijardu eura na temelju bilanci friziranih za dvije milijarde eura. Za prevaru bi Sberbank krivca slobodno mogao tražiti i u Mariću. Premijeru Plenkoviću, koji se ne snalazi u priči oko Agrokora, tužba protiv Zdravka Marića bila bi jasan znak da je njegov ministar financija ipak morao nešto znati. Marićeva obrana svodi se na učestalo ponavljanje kako ništa nije znao: ni o problemima u Agrokoru, pa je širio lažne informacije i doveo u zabludu investitore na Burzi, ni o ugovaranju kredita na temelju lažnog izvješća.

Agrokoru su dali više od milijardu eura, na temelju bilanci lažiranih za dvije milijarde eura. Čovjek s tolikim rupama u znanju i dalje je hrvatski ministar financija.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara