Zašto se smeću iz Zadra neće suditi za pokušaj ubojstva?

Zašto se smeću iz Zadra neće suditi za pokušaj ubojstva?
Foto: Facebook, Instagram

DARKU KOVAČEVIĆU, manijaku iz Zadra koji je prije tjedan dana brutalno premlatio 18-godišnjakinju u lokalnom kafiću, neće se suditi za pokušaj ubojstva.

Djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu, policiji tvrdio da ona njega proganja

Kako smo pisali, 31-godišnji Kovačević, zvani Daruvarac, inače poznati zadarski kriminalac,18-godišnjakinju je tukao šakama i nogama, a kako pokazuje snimka s nadzornih kamera, nesretnu je djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića na zadarskoj Meladi. Slomio joj kosti lica, nos, izbio zube, a djevojka je dobila 20 šavova na licu. 

Neposredno nakon iživljavanja nad tinejdžericom koja se nije ni pokušavala braniti, a prije dolaska policije, Kovačević je iza 22 sata pobjegao iz Zadra. Od plana da pobjegne u Bosnu i Hercegovinu očito je ipak odustao jer se sljedeće jutro vratio u Zadar, gdje ga je policija uhitila oko 10 sati. 

Tvrdio je da ga je proganjala, a da je njega kao muškarčinu to bilo sram prijaviti.

Nakon što je uhićen, doznajemo od izvora bliskog istrazi, branio se tako što je rekao da je 18-godišnjakinja koju je premlatio njegova bivša djevojka s kojom je prekinuo, ali se ona nije mogla pomiriti s prekidom te ga je proganjala. Tvrdio je da je njega kao muškarčinu bilo sram prijaviti da ga cura proganja. 

DORH će ga teretiti za blaži oblik nanošenja teške ozljede?

Policija je nakon što je provela svoju istragu Kovačevića kazneno prijavila za nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnje djevojci koju je mlatio, a prema svemu sudeći, ista će kvalifikacija ostati i nakon što DORH završi istragu. 

Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za prijetnju do jedne godine, no ako je nesretnoj djevojci prijetio prije premlaćivanja upravo teškim tjelesnim ozljedama ili ubojstvom, sud mu može izreći kaznu do tri godine zatvora. 

Postoji, doduše, i teža kvalifikacija tjelesne ozljede kada se to kazneno djelo "počini iz mržnje, prema članu obitelji ili prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, invaliditeta ili trudnoće, ili kao službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti". Upravo bi dob djevojke koja ima tek 18 godina i koja je bila potpuno bespomoćna dok ju je nabildani Kovačević nemilosrdno mlatio, moglo bi biti argument DORH-a da Kovačevića optuži za teži oblik nanošenja teške ozljede za koju je kazna od jedne do osam godina zatvora.

No kako smo neslužbeno doznali iz izvora bliskih zadarskom DORH-u, Kovačeviću će staviti na teret nekvalificirano nanošenje teške tjelesne ozljede za koje je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Odvjetnik Šerić: Dobit će manje od šest godina

To bi značilo da bi, kada bi mu sud i dodijelio najstrožu kaznu za oba kaznena djela, pod uvjetom da će ga teretiti, kako se nagađa, i za blaži oblik prijetnje, Kovačević dobio kaznu zatvora od šest godina.

No iskusni odvjetnik Branko Šerić tvrdi da će dobiti manje. 

"Nikad se nije dodijelila puna kazna za svako od kaznenih djela kada ih je više. U ovom slučaju radi se o  teškoj tjelesnoj ozljedi i prijetnji. Nikada se ne izriče puni zbir trajanja kazne, nego se izriče manje. Kovačević ne može dobiti šest godina zatvora, nego će dobiti manje", rekao je za Index odvjetnik Šerić.

Da stvar bude nevjerojatnija, ako se išta u hrvatskom pravosuđu više može nazvati nevjerojatnim, već nakon što izdrži trećinu kazne, manijak iz Zadra može tražiti puštanje na slobodu. No odvjetnik Šerić kaže da se to vrlo rijetko odobrava ponavljačima kaznenih djela, a Kovačević, kako je Index prvi objavio, iza sebe ima niz kaznenih i prekršajnih djela s elementima nasilja. 

Ima 40 kaznenih i prekršajnih prijava zbog nasilja, ali DORH ne očekuje da će dobiti više od tri godine zatvora

Kako smo prvi objavili prije dva dana, protiv zadarskog kriminalca je policija je od 2008. godine podnijela niz prekršajnih i kaznenih prijava. Među tim kaznenim prijavama je i više nanošenja teških tjelesnih ozljeda, pucanje iz vatrenog oružja, nasilničko ponašanje, prisila prema policajcu, otmica, narušavanje nepovredivosti doma te niz tučnjava. Kovačević ima povijest niza prometnih prekršaja i prometnih nesreća.

Radi se o više od 40 nasilničkih kaznenih djela i prekršaja, no upitno je za koliko ih je Kovačević osuđen, iako smo iz pravosudnih krugova dobili neslužbenu potvrdu da je bio osuđivan. 

Iz izvora bliskih zadarskom DORH-u doznali smo kako oni, s obzirom na praksu hrvatskih sudova, ne očekuju da sud Kovačevića osudi na više od tri godine zatvora, što dovoljno govori o hrvatskim sudovima i pravosuđu. 

Kako smo doznali, u DORH-u su razmišljali da Kovačeviću stave na teret pokušaj ubojstva, no težina ozljeda, prema mišljenju doktora koji su medicinski obradili djevojku, nije bila dovoljna da se to okvalificira kao pokušaj ubojstva.

Zašto ga nisu teretili za pokušaj ubojstva?

Odvjetnik Šerić za Index je ipak rekao da se, iz njegovog iskustva, i udaranje nogom u obući znalo karakterizirati kao pokušaj ubojstva, a ovdje je, podsjetimo, manijak djevojku svom snagom udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu, što se vidi na snimkama nadzornih kamera koje su bile objavljene na YouTubeu, no kasnije su na zahtjev majke pretučene djevojke uklonjene. 

"Imao sam to u svojoj praksi, udarac nogom s obuvenom čizmom u glavu kvalificirao se kao pokušaj ubojstva. Kada se obuvenom nogom udara u osjetljive dijelove tijela, to može predstavljati pokušaj ubojstva. Dosta toga ovisi o sudsko-medicinskom vještačenju koje mora utvrditi koliko su to teške ozljede", rekao je Šerić. Podsjetimo, tinejdžerici je Kovačević bjesomučnim udaranjem nogama i šakama izbio zube, slomio nos i kost lica te nanio niz razderotina i podljeva. Na licu su joj liječnici morali napraviti dvadeset šavova. 

Šerić naglašava da je vrlo važno utvrditi je li Kovačević doista udarao glavom 18-godišnjakinje u umivaonik jer bi udaranje glave kao osjetljivog dijela tijela u tupi predmet bio argument da se manijaka optuži za pokušaj ubojstva. Šerić kaže i da je potrebno utvrditi čime je Kovačević prijetio nesretnoj djevojci. Ako joj je prijetio ubojstvom, to je još jedan argument za to da ga se optuži za pokušaj ubojstva. Napominje i da se moglo ići s težom kvalifikacijom pa se kasnije preinačiti ako se ispostavi da nema dovoljno dokaza za teže kazneno djelo. 

Snimke ne pokazuju WC gdje je navodno djevojčinom glavom slomio umivaonik

Problem je što nadzorne kamere nisu snimile što se sve događalo u WC-u te je li doista Kovačević udarao glavom nesretne djevojke u umivaonik. No kako smo doznali, policija je, kada je došla u kafić na zadarskoj Meladi gdje se sve odvijalo, pronašla slomljen umivaonik. Cijela snimka iz kafića koju je izuzela policija traje više od 30 minuta i na njoj se vidi brutalno premlaćivanje, kao i nekoliko ljudi koji su u tom trenutku bili u kafiću, no iako su u nekoliko navrata odgurivali manijaka, nisu ga spriječili u iživljavanju nad tinejdžericom. 

Kovačević do daljnjega ostaje u zatvoru, ali još je uvijek teško reći hoće li ondje ostati do suđenja. Kovačevićeva obrana žalila se na odluku kojom mu je određen istražni zatvor od mjesec dana. 

"Državno odvjetništvo je za Kovačevića tražilo istražni zatvor i u tome smo uspjeli. Provodimo dokazne radnje i ukoliko one ne završe u roku 30 dana, koliko je određen istražni zatvor, DORH će sigurno tražiti produljenje istražnog zatvora dok se ne prikupe svi dokazi. Općinsko državno odvjetništvo će sigurno tražiti da on bude u zatvoru do podizanja optužnog akta i nakon toga", rekao je za Index općinski državni odvjetnik Ivica Škara. 

Zbog optužbi majke djevojke da je policija zataškavala slučaj, postupanje zadarske policije provjeravat će, kako smo doznali, unutarnja kontrola. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara