Zašto su masovni ubojice u pravilu muškarci?

Zašto su masovni ubojice u pravilu muškarci?

Screenshot: Facebook/ABC
 
JEDNA stvar povezuje gotovo sve masovne ubojice u SAD-u od 1966. do danas. Gotovo svi su - muškarci.

Online izdanje američkog lista Time je nakon masakra u Las Vegasu, u kojem je 64-godišnji Stephen Paddock ubio 59 i ranio više od 500 ljudi, objavio zanimljivu statistiku. Naime, od 1966. do danas u SAD-u su se dogodila 134 masovna pokolja vatrenim oružjem. U samo tri slučaja napade su izvele žene, što znači da su u 98 % pokolja masovnih vatrenim oružjem počinitelji bili muškarci.

Ako se pak gledaju "obična" ubojstva, ni tu situacija nije puno drugačija. Za oko 90 % ubojstava u Americi odgovorni su muškarci, pri čemu je vatreno oružje korišteno u gotovo 70 posto ubojstava.

Za to postoji puno razloga, a Time navodi neke od njih: kompanije koje prodaju oružje u svojim se reklamama obraćaju gotovo isključivo muškarcima, a posjedovanje oružja povezuje se s mačo statusom muškaraca. Zanimljivo je i da velik postotak masovnih ubojica ima povijest zlostavljanja žena, ali i da više od pola masovnih pokolja vatrenim oružjem uključuje i smaknuće partnerice. 

Gotovo polovica oružja na svijetu koje posjeduju civili u vlasništvu su Amerikanaca, ali ta raspodjela nije ni blizu ravnomjerna. Velik dio oružja pripada tzv. "supervlasnicima", skupini koju čine većinom muškarci koji čine samo 3 posto američke populacije, ali u prosjeku svaki od njih posjeduje čak 17 komada oružja.

Kultura oružja - muška, bijela i konzervativna


S druge strane, američke žene sve više kupuju pištolje, ali tu staje svaka sličnost. Naime, za razliku od muškaraca, žene u najvećem broju kupe samo jedan pištolj koji im služi za samobranu.
 
Uz sve gore navedeno, vlasnici oružja koji su muškarci dobar dio svog slobodnog vremena posvećuju upravo tzv. "kulturi oružja" - idu u lov, često pucaju u streljani, gledaju TV emisije posvećene oružju... Zanimljivo je i da bijelci u SAD-u posjeduju više oružja od crnaca, a tzv. "supervlasnici", oni koji gomilaju velike količine oružja, najvećim dijelom su bijeli konzervativni muškarci.

Među američkim muškarcima koji posjeduju najmanje pet komada oružja najmanje polovica tvrdi da je posjedovanje oružja "vrlo važno" za njihov identitet.

Drugim riječima, stereotip prema kojem su "Amerikanci opsjednuti oružjem" nije posve točan - ispravnije bi bilo reći da u SAD-u postoji supkultura opsjednuta oružjem, a koja je većinski bijela, većinski muška i većinski konzervativna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara