Zašto su Srbi toliko opsjednuti Putinom?

Zašto su Srbi toliko opsjednuti Putinom?
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas se nalazi u službenom posjetu Beogradu, gdje ga dočekuje srpski predsjednik Aleksandar Vučić. 

Sudeći prema onome što se objavljuje u većini srpskih medija, kao i po tonu izvještavanja o Putinu, riječ je o epohalnom političkom događaju koji pokazuje kako Rusija plamti od velike ljubavi za Srbiju. Srpski tabloidi na svojim portalima čak objavljuju i članke u kojima prate let Putinova aviona od Moskve do Beograda, obećavajući svojim čitateljima da kod njih mogu u svakom trenutku doznati gdje se nalazi avion ruskog predsjednika i koliko mu još vremena treba da sleti na tlo Srbije. 

Dio Srba ipak nije oduševljen Putinom

No jesu li Srbi doista toliko opsjednuti Putinom kako to predstavljaju mediji pod Vučićevom kontrolom i jesu li odnosi ove dvije zemlje doista toliko bratski i bliski? Za odgovor se Index obratio iskusnom novinaru i vojnom analitičaru Zoranu Kusovcu, koji je izvrsno upućen u političke prilike u Srbiji kao i u odnose te zemlje s Rusijom.

"Najava posjeta Putina i njegov dolazak u Beograd pokazali su još jednom ogromnu podijeljenost Srbije. Postoji dio stanovništva koji priželjkuje bliske odnose s Rusijom i to je utemeljeno na iracionalnim očekivanjima, idejama o tradicionalnom prijateljstvu, panslavenstvu, pravoslavnom bratstvu i slično. U Srbiji postoji snažna nova rusofilija, koja nikad nije bila tako snažna, a koja je reakcija na NATO bombardiranje i sada proširenje. Oni su pak uvjereni da će Rusi podržati Srbiju u nastojanjima da, kako se to kaže, očuva Kosovo ili eventualno pripoji Republiku Srpsku te tako dobije nekakvu kompenzaciju za izgubljene ratove. Ono o čemu se većina u Srbiji slaže je da su oni iz ratova 1990-ih izašli kao gubitnici. U javnosti Srbije i dalje vlada uvjerenje da se tada čitav svijet okrenuo protiv Srba, a na Putina se gleda na nekoga tko je Rusiji vratio dostojanstvo nakon vladavine Borisa Jeljcina, koji nije spriječio ni uvođenje sankcija Srbiji niti bombardiranje 1999. U tom kontekstu dio Srba vidi jaku Rusiju i Putina, koji svjesno projicira takvu sliku, kao saveznike koji će pomoći da se Srbiji vrati povrijeđeni ponos ili dio teritorija koje smatraju izgubljenima", kaže Kusovac.

S druge strane postoji i dio društva koji "gaji zdrave panslavenske simpatije prema Rusiji i ruskoj kulturi", ali oni su sada na drugoj strani jer ne mogu podnijeti medijsku euforiju koja je stvorena u vezi s Putinovim dolaskom, ističe Kusovac. "Građani koji se ne smatraju pristašama Vučićevog režima i njegove retorike koju je teško podnositi, i to na dnevnoj bazi, oni izlaze na ove nefokusirane prosvjede u Beogradu i njima je posjet Putina dio priče Vučićeva režima", navodi Kusovac.

Vučićev režim je zaposlenima u državnim tvrtkama naredio da izađu na ulice slaviti Putina

Znakovito je i da se Vučić - kojega Kusovac definira kao autoritarnog lidera, ali ne i diktatora - potrudio organizirati svojevrsno događanje naroda za Putina, kojega bi deseci tisuća Srba trebali dočekati na ulicama Beograda. Kusovac kaže da su na društvenim mrežama objavljeni i dopisi raznih državnih institucija u kojima se zaposlenicima naređuje da dođu na miting u čast Putinu. "Naređeno im je da izađu na ulice i mašu ruskim i srpskim zastavama", kaže Kusovac.

Srbija pod Vučićevom vlašću "bez ikakve rezerve i razuma u svemu podržava Rusiju", ističe Kusovac koji stvorenu euforiju opisuje kao pretjeranu te dodaje kako bi trebalo "zadržati dozu nacionalnog dostojanstva i suverenosti" i pred Putinom.

Kusovac kaže da nema uvjerljivih istraživanja o tome koliko su Srbi doista oduševljeni Rusijom i Putinom, no ističe da najveća podrška Putinu i Rusiji dolazi iz nižih, siromašnih klasa, no da postoji i nezanemariv dio elite koji je tako usmjeren. "Da u Srbiji postoji Živi zid, on bi bio otvoreno proruski, proputinovski i propravoslavni. Što je više populizma uključeno, to je Rusija u boljem položaju", navodi Kusovac i dodaje kako je srpsko društvo duboko podijeljeno na razne načine, mnogo više od hrvatskog. "U Srbiji postoji velika podrška iracionalnim idejama", smatra Kusovac.

Putin se, naravno, vodi isključivo interesima Rusije

Ima li Putin doista neke simpatije prema Srbiji ili je vidi kao rekvizit u svojim većim geopolitičkim igrama, pitamo Kusovca. 

"Ne bih znao reći postoje li kod Putina simpatije, on to nikada ne pokazuje, to ne znaju ni ljudi u Rusiji. No Putin je, što god o njemu mislili, jedan ozbiljan državnik koji zna da u svjetskoj politici i međunarodnim odnosima nema simpatija nego postoje samo interesi. Rusija očito ima interese vezane za Srbiju, a prvi je da Srbija ne uđe u NATO. Širenje NATO-a na bivši socijalistički blok je Rusiji neprihvatljivo, naročito jer su mnoge takve zemlje već postale članice NATO-a. Rusija to nije uspijela spriječiti, ali ne želi da im se pridruži i Srbija. Ulaskom Crne Gore u NATO se Rusiji zatvorio i zadnji dio mora izvan Bospora koji bi Rusija u ovom dijelu svijeta mogla koristiti. Stoga je jako važno dekuražirati Srbiju da uđe u NATO. Drugi Putinov interes je održanje raznih samoproglašenih država u njenoj blizini te želi održavati tenzije o statusu Kosova i Republike Srpske. Tako Rusija igra za utjecaj i svoju buduću pregovaračku poziciju tih nepriznatih država koje ona podržava", objašnjava Kusovac.

Rusija u Srbiju ulaže vrlo malo, ističe Kusovac, te je po stranoj pomoći Srbiji tek iza 25. mjesta, iza mnogih država Zapada, pa čak i Japana. "No dobiva na proizvodnji medijske buke i stvaranju fame da je jako zainteresirana za Srbiju", kaže Kusovac. Postoje neki ruski komercijalni interesi u Srbiji, poput projekta oživljavanja željezničkog prometa koji provode ruske firme, ali oni se financiraju kreditima koje je Srbija uzela.

Vučiću treba Putinova podrška za dogovor s Prištinom

Naravno, kako je riječ o Srbiji, ne može se zaobići ni tema Kosova. Kusovac podsjeća da je po Ustavu Srbije, koji je na referendumu 2006. godine promijenio Vojislav Koštunica, Kosovo neodvojiv dio Srbije. Vučiću je potrebna dvotrećinska većina da bi mijenjao Ustav jer je ta preambula golema formalna zapreka za priznavanje Kosova ili postizanje neke vrste dogovora između Beograda i Prištine koji bi išao u tom pravcu, s obzirom na to da je to najvažniji zahtjev Zapada i uvjet za ulazak u Europsku uniju. Vučiću i za bilo kakav sporazum oko Kosova treba podrška Putina te je to ključni vanjskopolitički razlog njegovanja dobrih odnosa s Rusijom. "Vučić želi srpskom narodu moći reći da njegov dogovor oko Kosova podržavaju i Putin i Trump. On smatra da bi svaku opoziciju u Srbiji, uključujući i onu unutar vlastite stranke, mogao nadići ako bi Putin podržao nekakav sporazum s Kosovom", kaže Kusovac i dodaje da Vučića Zapad podržava jer računa na to da će on riješiti problem s Kosovom, ali i da je Vučić kao iskusan političar svjestan kako ta podrška neće trajati vječno.

Putinov dolazak u Beograd sadrži i elemente apsurdnog humora pa bi tako Vučić i Putin trebali potpisati i sporazum o suradnji između Srbije i Rusije o "kozmičkim projektima". 

Putin Vučiću dodijelio orden koji dobivaju ruski činovnici za 20 godina vjerne službe

Tu je i najava Putina da će Vučića odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog, a to je orden koji Rusi dodjeljuju svojim državnim službenicima za dvadeset godina vjerne službe i liderima ne pretjerano bitnih država iz ruske sfere utjecaja, objašnjava Kusovac. U Srbiji je to pak predstavljeno kao nezapamćeni Vučićev uspjeh. "To je orden šestog ranga, a običaj je da se predsjednicima dodjeljuju prvi ili drugi orden po rangu", ističe Kusovac.

Sve to prati i već spomenuta dirigirana medijska euforija. 

"U Srbiji ne postoji klasična cenzura, nego je to autocenzura koja je nastala iz sinergije interesa vlasnika medija i Vučićevog režima. Jedina doista neovisna televizija u Srbiji je N1, koja je kablovska i ograničenog utjecaja. Postoje i neke neovisne novine i portali, ali oni su zagušeni u medijskoj proizvodnji tabloida i provladinih medija. Tako se onda predstavlja i Putinov dolazak - kada bi netko pao s Marsa i danas pratio srpske medije, pomislio bi da se Putin godinama ni sa kime nije susreo i da nigdje ne ide, nego je samo za Vučića napravio izuzetak i da je to neviđena čast i nezapamćen uspjeh Srbije", zaključuje Kusovac.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara