Katolike uzrujava golotinja u crkvi, ali ne i svećeničko silovanje djece

Katolike uzrujava golotinja u crkvi, ali ne i svećeničko silovanje djece

Foto: Index/Facebook

FOTOGRAFIRANJE gole žene u dubrovačkoj crkvi Sv. Ignacija zorno je demonstriralo sve licemjerje hrvatskih katolika.

>> Nijemci snimali golu ženu u dubrovačkoj crkvi, ljuti biskup prijeti prijavama


>> "Crkva je neiskoristiva zbog gole žene u njoj": Dubrovački svećenik najavio posebnu ceremoniju


Naime, prema jučerašnjim burnim reakcijama na umjetničku provokaciju njemačkih filmaša, čini se da je svećeničko silovanje djece neusporedivo manji problem za Katoličku crkvu u Hrvatskoj od nekoliko fotografija gole žene u crkvi.

Podsjetimo, dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je na glasu kao jedan od liberalnijih u Hrvatskoj (što treba uzeti sa zrnom soli s obzirom na to da među hrvatskim biskupima ima i onih koji otvoreno slave ratne zločince i ljube im ruke u javnosti, a od takvih zaista nije teško biti liberalniji), jučer je na društvenim mrežama objavio svoje zgražanje zbog fotografiranja gole žene u crkvi, pri čemu je podnio i prekršajnu prijavu.

Gnjev pravovjernih katolika proširio se društvenim mrežama, traži se zatvaranje njemačkih filmaša, gnjevni su zbog "skrnavljenja svetinja", uzrujali su se i gradonačelnik i župan, veteranske udruge pišu gnjevna pisma, biskup Uzinić angažira zaštitare, najavljuje se poseban ritual kako bi se crkva "očistila" od grozote zvane žensko tijelo, traži se zabrana "spornih" fotografija snimljenih u prostoru crkve (kako malo je u Hrvatskoj potrebno da se javi inkvizitorski duh) -  sve u svemu, prava drama zbog golog ženskog tijela u crkvi.

Jednu vrstu licemjerja treba posebno istaknuti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako i zanemarimo par notornih činjenica poput one da su gola ljudska tijela od pamtivijeka služila kao inspiracija umjetnicima, da se kipovi golih ljude nalaze u najljepšim crkvama na svijetu (pa i u bazilici Sv. Petra u Vatikanu), da se u crkvi za vrijeme snimanja nije nalazio nitko osim filmaša pa je samim time svako "vrijeđanje" pada na dušu onome koji je išao gledati sporne fotografije, jednu vrstu licemjerja ipak treba posebno istaknuti.

Zamislite da se hrvatski biskupi i vjernici toliko uzrujavaju oko svećeničkog silovanja djece i institucionaliziranog skrivanja svećenika od pravde koliko se uzrujavaju oko snimanja gole žene u crkvi? Naime, seksualno zlostavljanje djece od strane svećenika Katoličke crkve i posljedično skrivanje silovatelja djece od institucija pravne države u hrvatskoj javnosti ne izaziva ni blizu tako burne reakcije kao golotinja u prostoru dubrovačke crkve.

Bilo je prosvjeda i zbog svećenika pedofila - na njima se tvrdilo da djeca sve izmišljaju


Je li ijedan od hrvatskih svećenika pedofila, kao što su Drago Ljubičić, Ivan Čuček, Mladen Kožina i Nedjeljko Ivanov, izazvao ovakve burne reakcije katoličke javnosti kakve je izazvala skupina mladih njemačkih filmaša u Dubrovniku? Dovoljno je sjetiti se slučaja Ivana Čučeka, svećenika iz Šestina, koji je osuđen zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji. Za vrijeme suđenja bilo je prosvjeda - prosvjedovali su vjernici iz Šestina koji su tvrdili da je njihov velečasni nevin i da su djevojčice koje je zlostavljao sve izmislile.

Nakon što odslužio uvjetnu (!) kaznu, Čuček se vratio u službu i po nalogu Kaptola držao mise, a obavljao je i ostale svećeničke dužnosti poput pripremanje djece osnovnoškolskog uzrasta za primanje sakramenata. Da, Kaptol je pustio osuđenog pedofila da radi s djecom, ali tada se "moralne vertikale", kakvima se hrvatski katolici vole predstavljati, nisu ni blizu toliko uzrujale kao jučer zbog gole žene u crkvi.

Gola žena u crkvi je manji problem od silovane djece


Treba li podsjećati na slučaj don Nedjeljka Ivanova, svećenika iz Bibinja, koji je tijekom 20 godina zlostavljao dječake osnovnoškolske dobi, ali je izbjegao kaznu zbog zastare i sad mirno živi u privatnom domu u Biljanima Donjim? Ni zbog njega se ovdašnji katolici nisu uzrujali ni blizu onoliko kao zbog jučerašnje golotinje u dubrovačkoj crkvi.

Teško je zamisliti gori zločin od silovanja djece. Teško - osim ako se kunete u "katolički moral" i živite u Hrvatskoj. Ovdašnjim vjernicima je "svetogrđe" očito gori zločin od silovanja djece. I to govori baš sve što morate znati o katoličkom moralu u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara