Zašto Zapad ratuje protiv Huaweija?

Zašto Zapad ratuje protiv Huaweija?
Foto: 123RF

KANADA je uhitila potpredsjednicu Huaweija Meng Wanzhou koja je i kći osnivača tvrtke Ren Zhengfeia.

Meng Wanzhou je uhićena još 1. prosinca, no informacija o tome tek je sada dospjela u medije.

Najnoviji u nizu poteza Zapada protiv Huaweija

Glasnogovornik Huaweija potvrdio je da je Meng uhićena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je u zračnoj luci čekala let. Nije otkrio pod kojim je točno optužbama privedena.

Ovo je najnoviji u nizu poteza zapadnih zemalja protiv ove kineske tehnološke kompanije. U tim potezima prednjače Sjedinjene Američke Države, no u djelovanju protiv Huaweija nisu jedine. 

Još u siječnju ove godine je propalo partnerstvo Huaweija s jednim od najvećih mobilnih operatera u SAD-u, AT&T-jem. Već neko vrijeme, naime, u službenom Washingtonu vlada neprijateljska atmosfera prema Huaweiju, a njihovi mobilni telefoni ni danas nisu dostupni u Americi pa ih tako Amerikanci mogu nabaviti tek preko eBaya i drugih web trgovina.

Huawei optužuju za moguće špijuniranje 

Koliki problem Amerika ima s Huaweijem ilustrira i preporuka šefova šest glavnih američkih obavještajnih agencija koji su Amerikancima poručili da ne koriste Huaweijeve mobitele. Oni su u veljači poručili kako su duboko zabrinuti zbog povezanosti Huaweija s kineskom vladom koja, kako su rekli, ne dijeli njihove vrijednosti te zbog navodne opasnosti od špijuniranja. 

Američke obavještajne službe već dugo upozoravaju na Huawei koji su nazivali produženom rukom kineske vlade zbog čega je toj kineskoj kompaniji 2014. zabranjeno natjecanje za poslove s vladom SAD-a. I tada su kao razlog navodili špijuniranje.

U srpnju ove godine i Velika Britanija je upozorila na potencijalnu sigurnosnu prijetnju na uređajima Huaweija. Britanci su proveli su istragu u kojoj su, kako su objavili, otkrili nedostatke u proizvodnim procesima kineske kompanije koji su britanske operatere izložili novim rizicima. Ustvrdili su i da ne mogu sa sigurnošću reći da Huawei ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Tvrtka je kritizirana i u Njemačkoj, Japanu te Južnoj Koreji.

I Australija i Novi Zeland zabranili Huaweijevu opremu

Australska vlada u kolovozu je objavila da će kineskim kompanijama Huawei i ZTE ''iz sigurnosnih razloga'' onemogućiti izgradnju 5G mreža na svojem teritoriju. U Huaweiju su bili vrlo razočarani tom odlukom jer, kako su naveli, već 15 godina Australiji isporučuju mobilnu tehnologiju i grade infrastrukturu. 

Posljednja među zemljama koje su poduzele mjere protiv Huaweija je Novi Zeland. Telekomunikacijska tvrtka Spark New Zealand željela je koristiti Huaweijevu opremu u razvoju svoje 5G mobilne mreže. Međutim, vladina agencija je priopćila kako bi dogovor ''značajno podigao rizike po nacionalnu sigurnost''.

Dok Huawei zabranjuju zapadne zemlje diljem svijeta, ta kineska kompanija nezaustavljivo raste. Posebno je uspješna na tržištu mobilnih telefona, gdje se uspjela popeti na drugo mjesto u svijetu. U drugom tromjesečju 2017. godine prodala je 54,2 milijuna mobilnih telefona čime je prestigla Apple, a uskoro bi mogla i Samsung, koji još uvijek drži prvo mjesto.

Globalni uspjeh Huaweija je još fascinantniji jer su prvi mobilni telefon na tržište izbacili tek 2004. godine, a u svijetu za njih gotovo nitko nije znao do prije nekoliko godina otkada nezaustavljivo rastu na svjetskom tržištu. 

U čemu je zapravo problem?

U čemu je dakle problem zapadnog svijeta s Huaweijem?

Teza o povezanosti Huaweija s kineskom vladom sasvim sigurno ima neko uporište u stvarnosti, no Huawei je globalna kompanija koja djeluje na principima maksimizacije profita, baš kao i druge velike svjetske korporacije. Uostalom, kineska kompanija nije jedina telekomunikacijska kompanija koju se optuživalo za sumnjive rabote. Slične su se optužbe mogle čuti i na račun Applea, a u tim se optužbama spominjala i američka vlada, kojoj sada najviše smeta Huawei. 

Ipak, međutim, treba uzeti u obzir da je utjecaj službenog Washingtona na američke kompanije značajno manji nego što je to utjecaj kineske vlade na kineske kompanije. 

No uhićenje potpredsjednice Huaweija govori u prilog tome da primarni razlog djelovanja SAD-a i njegovih saveznika protiv Huaweija leži u trgovinskom ratu te zemlje s Kinom, ali i širem sukobu zapadnih zemalja s Kinom. 

Kina gospodarski predstavlja sve veću prijetnju SAD-u, a Huawei je kao proizvođač mobitela koje koriste milijuni ljudi diljem svijeta, ali i kao proizvođač telekomunikacijske opreme, strateški vrlo važna kompanija. Službeni SAD i saveznici, vidimo to prema njihovim potezima, vide je kao potencijalno vrlo opasnu, ali i kao sredstvo razračunavanja s rastućom ekonomskom moći Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara