Zastoj u stečajnom postupku riječke tvrtke "Standarda"

SINDIKAT Istre i Kvarnera na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci izvijestio kako je stečajni postupak u riječkoj tvrtki "Standardu" u zastoju te kako radnici još nisu dobili plaće.

Marina Cvitić, voditeljica Ureda tog sindikata koji je pokrenuo stečaj u "Standardu" u studenome 2002., kazala je kako se očekivalo da će stečajni postupak biti kratak. "Sindikat je očekivao da će biti namirene radničke tražbine za zaostale plaće i otpremnine koje su obuhvaćene stečajnom masom", rekla je. No upozorila je da do sada nisu isplaćene ni otpremnine radnicima ni sve tri ovogodišnje plaće iako su radničke tražbine po zakonu u prvom isplatnom razredu.

Cvitić je kazala kako je u vlasništvu tvrtke sedam stanova za koje je na vjerovničkom odboru bilo dogovoreno da se prodaju te da se od toga namire radničke tražbine. Međutim, dodala je, stečajni upravitelj Zdravko Seki to nije učinio. Ustvrdila je da je sindikatu "iz pouzdanih izvora poznato da se tim stanovima koristi bivši vlasnik Davor Lulić i članovi njegove obitelji".

Izvijestila je da je riječka tvrtka Uslužni centar d.d. poslala pismo namjere za kupnju cjelokupne imovine "Standarda" te zapošljavanje oko 100 radnica, zahtijevajući pri tomu uvid u poslovne knjige tvrtke u stečaju. "Stečajni upravitelj na to nije pristao te je odbio tu poslovnu ponudu", ustvrdila je, dodavši da je kontakt sa stečajnim upraviteljem nemoguć. Izrazila je sumnju da je utjecaj bivšeg vlasnika još jak te da je riječ o osobnim probitcima bez želje da se sačuvaju tvrtka i radna mjesta. Cvitić je prozvala i Trgovački sud zbog neučinkovitosti u vezi s tom tvrtkom u stečaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečaj u "Standardu" pokrenut je zbog neisplate plaća, nelikvidnosti, zaduženosti i lošeg gospodarenja imovinom tvrtke. Imovina vrijedi 17 milijuna kuna, radnici potražuju četiri milijuna, a ukupne obveze su oko 12 milijuna kuna, rekla je Cvitić.

(Hina) dsil lnZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara