Zastupnici će izdvojiti 1000 kuna iz svoje plaće za zakladu "Kornat"

POSLJEDNJA sjednica Sabora u sastavu koji je izabran na izborima 2003. godine, započela je pjevanjem himne i minutom šutnje posvećenom svim palim braniteljima, žrtvama rata, vatrogascima stradalim u akciji gašenja požara na Kornatu, preminulom zastupniku Marijanu Mlinariću i bivšem predsjedniku Sabora, akademiku Vlatku Pavletiću.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjetio je nakon minute šutnje na tragičan požar koji je na otoku Kornat odnio živote 12 vatrogasaca, te pozvao zastupnike da se uključe vlastitim doprinosom u pomoć njihovim obiteljima.

"Predlažem prijedlog odluke da svi zastupnici u svrhu pomoći obiteljima stradalih iz svojih osobnih plaća izdvoje tisuću kuna i uplate na račun zaklade 'Kornat' da bi na neki način ublažili tu strašnu tragediju", kazao je predsjednik Sabora.

Opačić: Ne postoji politička volja da se nezakonita privatizacija sankcionira

Nakon toga Šeks je kazao zastupnicima kako u dnevni red unosi 13 novih točaka. U dnevni je red ušao i prijedlog nezavisnog zastupnika Slavena Letice da se u hodniku Sabora postave biste pokojnom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu, te pokojnom kardinalu Franji Kuhariću.

Opačić se požalila i što je točka dnevnog reda da se pristupi izmjeni Ustava, kako bi se svi koji su evidentirani državnom revizijom da su prekršili zakon u privatizaciji sankcionirali, stavljena na 66. mjesto.

"Osam klubova podržalo je točku, a neće se o njoj stići raspraviti", kazala je ona, te dodaje kako to upućuje na zaključak da ne postoji politička volja da se nezakonita privatizacija sankcionira.

Promjena Ustava odvija se u tri faze, kaže predsjednik Sabora, prva je odluka većinom glasova svih zastupnika o promjeni Ustava, druga je donošenje odluke da se prihvati nacrt promjene za koju također treba 77 glasova, i treća je  odluka da se promijeni Ustav, za koju treba dvotrećinska većina svih zastupnika.

"Mi ćemo raspraviti, ali pitanje je koliko je moguće i racionalno da se u promjene Ustava ide u vrijeme neposredno prije izbora i da se te tri faze spoje", odgovorio joj je Šeks. Nije politička odluka, naglašava, "mi smo svi za to da se progoni ratno profiterstvo i kaznena djela vezana za privatizaciju. To je u dnevnom redu, o redoslijedu dnevnog reda odlučuje Predsjednik Sabora", kaže joj on.

Bivši zastupnici HSP-a, Miroslav Rožić i Tonči Tadić za sada nisu viđeni na hodnicima Sabora.

Sjednica započinje aktualnim satom, koji bi mogao potrajati, pošto se za pitanje članovima Vlade prijavilo čak 40 zastupnika. Prva je Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara