PRAVE NAS BUDALAMA Saborski uhljebi rade duplo manje od nas, a zarađuju triput više

PRAVE NAS BUDALAMA Saborski uhljebi rade duplo manje od nas, a zarađuju triput više

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

ZASTUPNICI u Hrvatskom saboru u petak su otišli na dvanaestodnevni godišnji odmor. Međutim, ni samim zastupnicima nije jasno zbog čega su trenutno na odmoru. Predsjednik sabora Gordan Jandroković nije htio objasniti razlog pauze nego je samo rekao kako nitko nije imao ništa protiv te odluke.

>> U saboru otišli na godišnji odmor usred veljače, zastupnici ni sami ne znaju zašto

Dvostruko više radnog vremena

9. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 14. listopada 2016. godine. U 493 dana otkad je konstituiran, sabor je plenarno zasjedao 156 dana.

Prosječan hrvatski radnik s prosječnom hrvatskom plaćom u prosjeku radi pet dana tjedno. U 493 dana, otkad je konstituiran 9. saziv, prosječni radnik odradio je 350 dana. Ako uzmemo u obzir da je u tom periodu prosječni radnik iskoristio svoja dva do tri tjedna godišnjeg odmora, možemo reći da je odradio oko 320 dana.

Ponovimo, od 493 dana otkad je konstituiran 9. saziv, saborski zastupnici odradili su ukupno 156 dana. U usporedbi s njima, prosječan hrvatski radnik odradio je 320 dana. Dakle, dvostruko više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trostruko viša plaća

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 6190 kuna.

Prosječna plaća zastupnika u Hrvatskom saboru iznosi oko 15 tisuća kuna. Međutim, na nju se još zbrajaju putni troškovi, dnevnice i slični troškovi. Primjerice, uz plaću, dobivaju i paušal od 1500 kuna mjesečno. Taj im se paušal uplaćuje i za vrijeme stanki u saboru jer služi za "rad na terenu". Zastupnici imaju pravo i na naknadu za odvojeni život od 1000 kuna mjesečno. Uz zbrojene dodatne troškove, plaćene novcem poreznih obveznika, možemo reći da je prosječna plaća zastupnika, s dodacima, trostruko veća od prosječne plaće hrvatskog radnika.

Plaća šefa sabora Gordana Jandrokovića iznosi malo više od 23 tisuće kuna.

Prošlog ljeta iskoristili su 62 dana godišnjeg odmora, od 15. srpnja do 15. rujna. Ove zime iskoristili su jednomjesečni odmor, od 15. prosinca do 15. siječnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara