Zastupnici SDP-a predlažu proširiti krug osoba koje bi imale besplatnu pravnu pomoć

KLUB zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru zatražio je da se proširi krug osoba kojima je Hrvatska odvjetnička komora dužna osigurati besplatnu pravnu pomoć i to onima koje imaju pravo na uzdržavanje, utvrđivanje očinstva i majčinstva te odlučivanje o tome s kim će živjeti maloljetna djeca.

SDP-ovci su svoj zahtjev formalizirali u izmjene i dopune Zakona o odvjetništvu zatraživši od Sabora da ih razmotri u hitnom postupku, no s obzirom na ljetnu stanku realno je očekivati da će Sabor o tim predloženim izmjenama odlučivati tek na jesen.

Hitnost postupka SDP-ovci opravdavaju velikim brojem postupaka radi utvrđivanja zakonske obveze uzdržavanja, te ističu da su ti postupci nakon povećanja tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika za takve stranke postali nepodnošljivo visoki.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Klub predlaže i da se tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika primjenjuje od dana kada hrvatska Vlada dade suglasnost za nju.

U slučaju da se Vlada ne suglasi s novom tarifom, SDP-ovci predlažu da se primjenjuje postojeća ili privremena tarifa koju bi Vlada donosila svojom uredbom. Takva privremena tarifa primjenjivala bi se dok se nova tarifa ne donese sukladno (predloženom) Zakonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara