Zataškana ilegalna operacija HDZ-ovih špijuna nakon šest godina pred Državnim odvjetništvom

OPERACIJA "KAMELEON", ilegalna špijunska akcija kojom je od listopada 1999. do ožujka 2000. SIS (Sigurnosno informativna služba) pokušao spriječiti smjenu HDZ-a s vlasti, odnosno nakon izbora izvršiti svojevrsni državni udar protiv koalicijske vlasti, mogla bi nakon šest godina napokon dobiti svoj sudski epilog.

Naravno, pod uvjetom da se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić složi s ocjenom Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi, odnosno saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, tijelima koja su postupanja SIS-a u operaciji "Kameleon" proglasila suprotnima važećim zakonima i propisima.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i  nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava HDZ-ov Ivan Jarnjak, je u srijedu 12. srpnja jednoglasno usvojio zaključak Vijeća, kojim je "Kameleon" proglašen protuzakonitim, te proslijedio isti glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Operacija "Kameleon"

Podsjetimo, operaciju "Kameleon" je 1998. započela Hrvatska izvještajna služba (HIS), na čijem je čelu tada bio Miroslav Tuđman, sin tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. HIS-ova akcija bila je u skladu sa slovom zakona, jer je Tuđmanova služba uz pomoć SIS-a i SZUP-a provjeravala aktivnosti OESS-a i sličnih stranih organizacija nakon mirne reintegracije Podunavlja.

Miroslav Tuđman je u listopadu 1999. zaustavio operaciju, ali ju je nakon toga ilegalno preuzela Sigurnosno informativna služba (koja nije smjela obrađivati civilnu strukturu), pri čemu je njome usmeno rukovodio Markica Rebić, tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost Franje Tuđmana. Ilegalne aktivnosti usmjerene na razbijanje nevladinih organizacija, konkretno HHO-a, Glasa 99 i Instituta "Otvoreno društvo", činile su osnovu operacije. Bilo je tu prisluškivanja, provala u prostorije nevladinh organizacija, krađe dokumenata, infiltracije špijuna...

Cilj operacija "Kameleon" bio je sprečavanje dolaska opozicije na vlast na trećesiječanjskim izborima, a zanimljivo je da je SIS nastavio voditi operaciju i nakon smjene vlasti, pri čemu vladajuća koalicija o tome nije imala pojma. Nakon trećesiječanjskih izbora, željelo se "tihim" državnim udarom vratiti HDZ na vlast, na način da se Račanova koalicija u javnosti "prokaže" kao marionetska i izdajnička. Operacija je napokon prekinuta u ožujku 2000. godine.

Zataškavanje

Nakon što je Franjo Tot, koji se po naređenju bjelovarske ispostave SIS-a infiltrirao u Glas 99, dao intervju Nacionalu u kojem je progovorio o ilegalnim aktivnostima špijuna vjernih HDZ-u, Đurđa Adlešić, koja je tada bila na čelu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, naredila je istragu. Da stvar bude apsurdna, istragu su, između ostalih, provodila i dva SIS-ovca koja su sudjelovala u operaciji "Kameleon" - Damir Stručić i Ognjen Preost, šefovi analitike SIS-a za vrijeme trajanja operacije. Uz njih, ilegalne akcije SIS-a istraživali su još Mladen Ružman, HSLS-ovac i pomoćnik za sigurnost tadašnjeg ministra obrane Joze Radoša, te dvojica djelatnika Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Istraga je zaključena donošenjem dva bitno različita izvješća: SIS-ovo izvješće u kojem je zaključeno kako je tijekom operacije bilo određenih nepravilnosti, te UNS-ovo izvješće u kojem stoji kako je u "Kameleonu" bilo nepravilnosti i prekoračenja zakonskih ovlasti, kao i da postoje dokazi za stegovnu, ali i kaznenu odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u UNS-ovom izvješću spominje se "suradnik Tom", osoba koju je tjednik Nacional identificirao kao Đurđu Adlešić, dok u SIS-ovom izvješću o "Tomu" nema ni riječi. Nadalje, UNS je ustanovio da iz bjelovarskog centra SIS-a nedostaje dio dokumentacije.

UNS je poslao izvješće na 12 adresa, od premijera i predsjednika pa sve do Adlešićkinog saborskog Odbora, nakon čega je proveden vojno-stegovni postupak koji je 2003. pao u zastaru. Postupak je vodio brigadir Marinko Marinović, koji je, prema Indexu dostupnim informacijama, iz postupka isključio UNS-ovo izvješće i uvažio samo izvješće SIS-a. Kako doznajemo, iako je naredila istragu, Đurđa Adlešić nikad nije stavila UNS-ovo izvješće na dnevni red saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Gdje su danas?

U operaciji "Kameleon" sudjelovali su: načelnik uprave SIS-a Vlado Galić, načelnik SIS-a Ante Gugić, njegov šef analitike Damir Stručić, Ognjen Preost (koji je naslijedio Stručića na toj funkciji), Stručićev zamjenik i šef za specijalne operacije SIS-a Spomenko Eljuga (kojemu je Stručić kum), prema dostupnim informacijama specijalist za upade u čuvane objekte Michel Jukić, tadašnji šef operative Goran Kovačić, specijalist za informatiku Ivica Markota, koji je prema nekim saznanjima direktno vrbovao Franju Tota, načelnik bjelovarskog centra SIS-a Josip Trogrlić, te Zdravko Heged i Josip Huška.

Vojno-stegovnim postupkom bili su obuhvaćeni Galić, Gugić, Kovačić, Markota, Jukić, Heged, Trogrlić i Huška, ali zbog zastare nitko od njih nije sankcioniran. Kazneni postupak unatoč zaključcima UNS-a nikad nije ni pokrenut.

Marijan Mareković, koji je bio prvi čovjek kadrovske službe MORH-a kad je HSLS u sklopu koalicijske vlasti zatražio smjenu tih i još nekih djelatnika SIS-a, odbio je potpisati njihovu smjenu, te ih tako ostavio u službi. Mareković je danas šef kopnene vojske HV-a.

Galić i Gugić više ne rade u obavještajnim službama. Prema Indexu dostupnim informacijama, danas je Damir Stručić načelnik protuobavještajnog odjela Vojne sigurnosno-obavještajne službe, a Spomenko Eljuga mu je zamjenik (baš kao i u SIS-u). Ognjen Preost danas je šef tehnike protuobavještajnog odjela VSOA, a prema dostupnim informacijama, uskoro bi trebao biti imenovan zamjenikom načelnika VSOA-a.

Hoće li glavni akteri ilegalne špijunske operacije HDZ-u vjernih obavještajaca i dalje ostati uhljebljeni na visokim pozicijama u tajnim službama, ovisit će reakciji glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića na zaključak Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, koji mu je proslijedio Jarnjakov saborski Odbor za nacionalnu sigurnost.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara