Zatražen pritvor za Rožića, nepravomoćno oslobođenog iz tzv. gospićke skupine

ZA IVICU ROŽIĆA, optuženika iz tzv. gospićke skupine koji je danas nepravomoćno oslobođen, zatražen je pritvor u okviru istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je na gospićkom području postavljao eksplozivne naprave pod kuće srpskih povratnika.

Podnošenje zahtjev za pritvaranjem Rožića Hini je potvrdio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Usvoji li sud najnoviji zahtjev za pritvorom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci Rožić će biti ponovno pritvoren, nakon što je danas pušten na slobodu na osnovu prvostupanjske oslobađajuće presude u slučaju tzv. gospićke skupine.

Istraga protiv Rožića zbog sumnje da je podmetnuo 13 eksplozivnih naprava od kojih je poginulo šest srpskih povratnika, od 1996. do 1998., i ubojstva jedne žene iz Ostrovice u rujnu 1998., pokrenuta je u rujnu prošle godine na Županijskom sudu u Gospiću.

Riječ je o istrazi nevezanoj uz postupak protiv tzv. gospićke skupine koja je optužena za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom i karlobaškom području u listopadu 1991.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rožića je riječki Županijski sud oslobodio optužbe da je po nalogu Tihomira Oreškovića i Mirka Norca, uz pomoć nepoznatih hrvatskih vojnika, iz njihovih kuća u Karlobagu odveo trojicu tamošnjih Srba i potom ih ubio na predjelu Crni Dabar na Velebitu.

Nešto iza 13 sati Rožić je u pratnji branitelja Mirka Ružića izašao iz suda. Zadovoljan oslobađajućom presudom, kazao je da takvu presudu želi i ostalima iz tzv. gospićke skupine koji su proglašeni krivima.

Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, Norac na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina.

Oni su proglašeni odgovornima za organizaciju i odvođenje najmanje 50 civila iz njihovih stanova i podruma te njihovu likvidaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara