Zatvara se Cambridge Analytica, tvrtka u središtu najvećeg skandala u povijesti Facebooka

Zatvara se Cambridge Analytica, tvrtka u središtu najvećeg skandala u povijesti Facebooka
Foto: Hina/EPA
 
ZATVARA se tvrtka Cambridge Analytica, optužena za neovlašteno korištenje podataka oko 90 milijuna korisnika Facebooka.
 
Cambridge Analytica optužena je za neovlašteno korištenje podataka 87 milijuna korisnika Facebooka u svrhe svojih političkih klijenata. Tvrtka je putem aplikacije koju je razvio profesor s Cambridgea Aleksandr Kogan skupljala podatke korisnika Facebooka za svoje klijente.
 
 
 
"U proteklih nekoliko mjeseci, Cambridge Analytica postala je meta brojnih neutemeljenih optužbi te je, unatoč naporima da to ispravi, oklevetana zbog aktivnosti koje ne samo da su legalne, već su i opće prihvaćene kao standardni dio internetskog oglašavanja, i u političkom i u komercijalnom području", stoji u izjavi na web stranici tvrtke.
 
"Unatoč čvrstom uvjerenju Cambridge Analytice da njezini zaposlenici djeluju etično i zakonito, medijska opsada otjerala je skoro sve tvrtkine klijente i dobavljače. Zbog toga je odlučeno da se nastavak poslovanja ne isplati".
 
Tvrtku angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa
 
Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Europi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg se nekoliko puta ispričao zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.
 
Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka.
 
To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.
 
Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških tvrtki poput Twittera i Googlea jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara