Zatvoren najveći Konzum u Rijeci

Zatvoren najveći Konzum u Rijeci

Foto: Tower Centar Rijeka

OD 1. siječnja zatvoren je Konzum u riječkom centru Tower.

Predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić najavljivao je u lipnju prošle godine da se planira zatvoriti između 80 i 100 neprofitabilnih trgovina Agrokorovog maloprodajnog lanca te da će određen dio zaposlenika preraspodijeliti u druge trgovine.

Kada je istekao ugovoreni najam u riječkom centru Tower, Konzum ga nije produljio, a devedesetak radnika zbrinuto je u drugim trgovinama.

"Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Tower centru Rijeka istekao je 31. prosinca 2017. godine, u skladu s planom restrukturiranja isti nije produžen te je Konzumova trgovina prestala s radom. U Trgovini je ukupno radilo 93 zaposlenika i su svi prebačeni na nova radna mjesta u Rijeci i okolici sukladno dogovoru.

Napominjemo kako je Konzum i dosad svake godine zatvarao dio trgovina u skladu s tržišnim okolnostima te tako optimizirao svoju prodajnu mrežu. Ovo zatvaranje ima za cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije te je sastavni dio procesa restrukturiranja u kojem je veliki fokus stavljen na očuvanje radnih mjesta," odgovorili su Indexu iz Konzuma.

Prihodi Konzuma u prvih osam mjeseci 2017. godine iznosili su 6,1 milijardu kuna, dok je dobit prije poreza kamata i amortizacije (EBITDA) u minusu od 18 milijuna kuna. Prema izvješću, samo u kolovozu, udarnom turističkom mjesecu, Konzum je uspio poslovati u plusu.

Konzum je zapošljavao preko 11 tisuća ljudi i za Agrokor generirao oko 10 milijardi kuna prihoda.

Da je Konzum u teškoj situaciji pokazalo je i revidirano izvješće za prošlu i pretprošlu godinu. Taj trgovački lanac je 2015. godine završio u minusu od 1,4 milijarde kuna, umjesto u plusu od 235 milijuna kuna kako je pokazivalo Todorićevo izvješće. Prošle godine, nakon svih ispravaka i prepravaka minus je iznosio više od 1,8 milijardi kuna.

Revizori su tada izrazili sumnju u dugoročni nastavak poslovanja te kompanije jer su njene kratkoročne obveze veće od kratkoročne imovine za više od 11 milijardi kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara