ZATVORENA BIRALIŠTA Britanci odlučili, rezultati ujutro: Hoće li ostati u EU?

ZATVORENA BIRALIŠTA Britanci odlučili, rezultati ujutro: Hoće li ostati u EU?

Foto: Hina

VELIKA BRITANIJA danas je na referendumu odlučivala hoće li napustiti Europsku uniju. Birališta su se zatvorila u 22 sata po britanskom vremenu, a prvi službeni rezultati trebali bi biti poznati ujutro.

Velike medijske kuće odlučile su kako neće objavljivati rezultate izlaznih anketa.

> BREXIT Kakve su moguće posljedice za Veliku Britaniju, Europsku uniju i Hrvatsku?

> IZ MINUTE U MINUTU Britanci glasaju o napuštanju EU, evo kada će biti poznati prvi rezultati

Dan uoči referenduma online ankete su davale laganu prednost pristašama izlaska iz EU-a i pokazale da je još velik broj neodlučnih, dok mogućnost 'brexita' zabrinjava Bruxelles, gospodarske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja.

Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3011 Britanaca, 45 posto je za izlazak, 44 posto za ostanak u EU-u, ali 9 posto je još neodlučno i 2 posto ne želi se očitovati. TNS koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43 posto za izlazak, 41 posto za ostanak i 16 posto neodlučnih.

Trenutne procjene govore kako je na birališta  izašlo zmeđu 27 i 36 milijuna ljudi.

> Sutrašnji dan mogao bi odrediti sudbinu Europe: Izađe li Britanija iz EU, Škoti će ponovo tražiti referendum

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendumsko pitanje glasilo je: "Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?".

Predsjednik Europskog vjeća Donald Tusk uoči referednuma je upozoravao kako bi Brexit mogao biti "početak uništenja ne samo EU-a nego i cjelokupne zapadne političke civilizacije."

I Reuters je u svojoj analizi upozorio na moguće katastrofalne posljedice Brexita ističući kako bi Europska povijest mogla krenuti unatrag, a ni raspad Europske unije nije toliko nevjerojatan.

> Britansko napuštanje EU izravno ugrožava 5 milijuna ljudi

Šef UKIP-a i glavni zagovornik napuštanja EU, Nigel Farage rekao je pak da će mekušci koji podržavaju ostanak radije ostati na toplome nego ići glasati po takvom vremenu.

Što se tiče posljedica Brexita za Hrvatsku, one neće biti pretjerano velike.

"S Hrvatskom se neće dogoditi ništa pretjerano, građani se neće moći zapošljavati jednostavnije kao sada, studenti neće moći tako jednostavno ići studirati kao što bi mogli sada", objašnjava Dario Čepo sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara