Zatvorena birališta na Novom Zelandu, tijesna borba premijera i političke zvijezde u usponu

Zatvorena birališta na Novom Zelandu, tijesna borba premijera i političke zvijezde u usponu

Screenshot: YouTube

GLASAČKA mjesta na Novom Zelandu su zatvorena, a očekuje se tijesna borba između premijera Billa Englisha iz vladajuće Nacionalne stranke i političke zvijezde u usponu Jacinde Ardern, čelnice Laburističke stranke.

Više od 1,2 milijuna ljudi od ukupno 3,2 milijuna s pravom glasa do petka je već obavilo glasanje, objavila je izborna komisija. Brojka je mnogo veća od one iz 2014. kad je unaprijed glasalo 716.000 ljudi. Povjerenstvo procjenjuje da će na ovim izborima unaprijed glasati do 50 posto ljudi.

Izborne ankete nisu provedene, a sljedećih sati očekuju se preliminarni rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema predizbornim anketama vladajuća Nacionalna stranka je rame uz rame s Laburistima strankom i komentatori smatraju da nije vjerojatno da će vlada biti objavljena u subotu.

Ardern je preuzela stranačko vodstvo prije samo sedam tjedana. Laburisti su u predizbornim anketama imali povijesno niskih 23 posto kad je njezin prethodnik Andrew Little neočekivano odstupio. Na čelo laburista došla je 37-godišnja Ardern koja je, kako navodi Reuters, uspjela stranku dovesti do izjednačenog rezultata s vladajućim konzervativcima.

Prema izbornom predviđanju mjesnog lista New Zealand Heralda, koji je analizirao podatke svih velikih anketa provedenih prošle godine i izbornih rezultata  od 1999., očekuje se da Nacionalna stranka osvoji 56 mjesta a koalicija Laburisti-Zeleni 54.

Da formira vladu, stranka ili koalicija mora imati najmanje 61 od 120 mjesta u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara