Zatvorenicima Guantanama sudit će se u SAD-u

Zatvorenicima Guantanama sudit će se u SAD-u

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

AMERIČKI senat dopustit će da se suđenje zatvorenicima Guantanama odvija u SAD-u. Senat je sa 79 glasova za i sa 19 protiv izglasao prebacivanje zatvorenika iz ozloglašenog zatvora na Kubi u SAD, ali samo tijekom suđenja. Zatvorenici koju budu oslobođeni svih optužnica neće smjeti ostati u državi, a osuđenici za terorizam neće moći svoju kaznu izdržavati u SAD-u.

Republikanska opozicija i brojni demokrati protive se tom premještanju i dijele mišljenje kako strani državljani ne zaslužuju suđenje u SAD-u jer će tako imati veću zaštitu na podlozi američkog pravosudnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova zakonska mjera već je ranije prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa, a nakon što je potpiše Barack Obama stupit će na snagu. Američki Vrhovni sud trenutno ima slučaj s državljanima Kine koji su zatvoreni u Guantanamu, a oslobođeni su svih optužbi. Njima je zadržavanje u SAD-u zabranjeno.

Njihovi branitelji tvrde kako bi im SAD morao dozvoliti ostanak u Sjedinjenim Državama jer su kao muslimanska etnička skupina u Kini podvrgnuta proganjanju, prenosi Associated Press. Američki predsjednik je početkom godine najavio zatvaranje Guantanama do kraja siječnja 2010. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara