KOLAPS ZDRAVSTVA

Zatvorio se jedini laboratorij na Hvaru, hitni pacijenti u opasnosti

Zatvorio se jedini laboratorij na Hvaru, hitni pacijenti u opasnosti
Foto: Google Maps

HVARANI su od 1. studenoga ostali bez dijagnostičkog laboratorija koji je privatno držala magistra medicinske biokemije Renata Jurić Petrić te se sad vađenje krvi organizira u ambulantama obiteljske medicine između 9 i 10 sati ujutro. Potom se uzorci transportiraju u Split trajektom u 11.30 i analiziraju u laboratoriju Doma zdravlja, a nalaz je gotov u popodnevnim satima ili najkasnije sutra ujutro. Tako nam je rekao ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa.

Tako sad, kad su u pitanju hitna stanja, pacijentima nema tko izvaditi krv. Kako nam ravnatelj Rađa kaže, Hitna na Hvaru nema medicinskog biokemičara koji jedini može potpisati nalaze.

>> Došao na Hitnu u Hvar jer su ga boljela leđa: "Rekli su da nemaju lijekova"

"Privatni medicinsko-biokemijski laboratorij (MBL) magistre Renate Jurić Petrić je prestao s radom 31. 10. 2019. godine, ali ne zbog toga što HZZO nije htio produžiti ugovor, već zbog privatno-poslovnog razloga – financijska neisplativost. Ovo je najbolji primjer kako kod nas privatna inicijativa posluje u zdravstvu u ugovoru s HZZO-om – radi se dok postoji profit, a ako profita nema zatvara se samostalna djelatnost i raskidaju svi ugovori. I ovo nije prvi ovakav primjer, već prije su privatne hemodijalize prekidale poslovanje radi istih razloga, primjerice u Primorsko-goranskoj županiji", rekao je za Index dr. Rađa.

Prije tjedan dana doznali da se zatvara jedini laboratorij na Hvaru

Istaknuo je kako je magistra Jurić Petrić podnijela zahtjev Ministarstvu zdravstva za zatvaranjem samostalne djelatnosti MBL-a u drugoj polovici listopada, a usmena informacija je do njega i Doma zdravlja stigla u utorak, 29. 10. 2019. godine.

Službeno rješenje MZ-a o prestanku rada MBL-a je u DZ stiglo 31. 10. 2019. godine, na dan prestanka rada MBL-a.

"Već na usmenu obavijest je sazvan UV Doma zdravlja radi donošenja odluke o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata te je UV i donio tu odluku koja je proslijeđena Ministarstvu zdravstva (MZ) na suglasnost. Nažalost ja kao ravnatelj nemam mogućnost nikoga zaposliti, niti pokrenuti neku djelatnost unutar DZ-a ako nemam važeću suglasnost MZ-a", rekao nam je dr. Rađa.

Do dobivanja suglasnosti MZ-a za preuzimanjem laboratorija i zapošljavanjem djelatnika u DZ SDŽ, stanovnici otoka Hvara, a u isto vrijeme i osiguranici HZZO-a, su, kaže, osiguranici koji nemaju osigurano zdravstvenu zaštitu u ovom dijelu te danas prema HZZO-u nisu opredijeljeni ni za jedan laboratorij te niti u jednom laboratoriju u ugovoru s HZZO-om na području RH ne mogu dobiti uslugu vađenja i analize krvi besplatno na zdravstvenu iskaznicu. Navodi kako su takva pravila HZZO-a jer pacijente koji nisu opredijeljeni, nije zabranjeno primiti, ali tu uslugu HZZO neće platiti pružatelju usluge.

Uzorci krvi šalju se trajektom u Split

"DZ SDŽ, uz suglasnost Županije, odlučio je već po dobivanju usmene obavijesti o zatvaranju privatnog laboratorija, pružiti ovu uslugu o trošku Doma zdravlja stanovnicima Hvara do dobivanja suglasnosti o preuzimanju MBL-a. Međutim, u ovom periodu to je jedino moguće tako da se vađenje krvi u ambulantama obiteljske medicine pomakne na termin između 9 i 10 sati ujutro, umjesto kako je uobičajeno između 7 i 8.30. Potom se uzorci transportiraju u Split trajektom u 11.30 i analiziraju u laboratoriju Doma zdravlja te je nalaz gotov u popodnevnim satima ili najkasnije sutra ujutro (u ovom periodu laboratorija na Hvaru nema)", rekao je za Index dr. Rađa.

Navodi kako će po dobivanju suglasnosti MZ-a o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata, Dom zdravlja raspisati natječaje za zapošljavanje i preuzeti djelatnost MBL-a na Hvaru.

Ističe kako ne zna kad će to biti te da sve ovisi o brzini dobivanja suglasnosti MZ-a.

"Paralelno uz ovaj dio posla DZ SDŽ mora nabaviti i opremu za laboratorij i što je puno bitnije prilagoditi prostor današnjim standardima MBL-a (prostor i oprema za MBL su financijski vrlo zahtjevne stavke). Svaki privatnik koji ima ugovor s HZZO-om može doslovno preko noći odlučiti prestati raditi, a sustav nažalost nema odgovor na ovako ponašanje, nema otkaznog roka, niti otkaznih klauzula", istaknuo je dr. Rađa.

Ravnatelj DZ Splitsko-dalmatinske županije: Računam da će ovakva situacija potrajati 3 tjedna

Javni zdravstveni sustav i dalje, kaže, mora poslovati tako da nema nikakvog zapošljavanja bez suglasnosti MZ-a bez obzira na to što MZ nije osnivač ustanove, niti odgovara za gubitke ustanove. Ističe kako je donedavno ova odredba bila i za zapošljavanje djelatnika na određeno radi bolovanja i njegovu prethodniku na mjestu ravnatelja DZ-a te da mu je trebalo više godina da se riješi ovaj problem kod zapošljavanja na određeno radi bolovanja.

"Računam da će ova situacija s ovakvim transportom uzoraka krvi u Split trajati do 3 tjedna, ne bi trebala duže. Nakon toga će se, nadam se, analiza raditi na Hvaru, no ako neće biti magistra biokemije, onda na žalost imamo problem i trebat će i dalje transportirati uzorke u Split", rekao je dr. Rađa.

Naveo je kako je veliki problem s nedostatkom magistara medicinske biokemije u Hrvatskoj te da ih godišnje tek 25 završava taj fakultet. Pitali smo ga što u slučaju ako im se nitko ne javi na natječaj.

"Vlasnica laboratorija Renata Jurić Petrić nam je rekla da će se javiti na natječaj", kazao je.

Na pitanje zašto je zatvorila laboratorij, kaže kako joj je HZZO plaćao manje nego je ona potrošila novca na rad laboratorija pa joj je posao bio neisplativ.

Hitni pacijenti u problemu

Pitali smo ga jesu li sad stanovnici Hvara u opasnosti, u slučaju ako se pojavi hitan slučaj i pacijentu trebaju hitno nalazi krvi.

"Nisu u opasnosti, laboratorij primarne zdravstvene zaštite nije hitni laboratorij, tamo se određuju standardne pretrage. No stanovnici Hvara sad ne mogu na normalan način dobiti uslugu, ako idu u bolnicu trebaju im pretrage krvi, tako da nisu životno ugroženi ako istog trena ne dobiju nalaz, no ako situacija potraje, onda se javljaju problemi, što se tiče vremenskih uvjeta to nema veze s laboratorijem. Za hitne preglede imate Hitnu pomoć", rekao nam je dr. Rađa.

Na pitanje ima li Hitna medicinski laboratorij te mogu li oni tamo izvaditi krv ako je pacijent životno ugrožen, rekao nam je da nalaze krvi ne može nitko napraviti osim medicinskog biokemičara, a da ga Hitna nema.

Navodi kako isti problem imaju i Metković, Sisak i Varaždin jer nema dovoljno stručnog kadra koji taj posao može raditi.

Indexu su se javili i ogorčeni stanovnici Hvara koji su nas upoznali s ovim problemom.

Stanovnici Hvara ogorčeni: "Kćer mi ne može primiti terapiju krvnih nalaza"

"Jeste li upoznati s činjenicom da od četvrtka 01. 11. 2019. nigdje na otoku, ni u jednom domu zdravlja, ne možete napraviti niti jednu laboratorijsku pretragu? Naime, jedini laboratorij na otoku, onaj u gradu Hvaru, prestao je s radom. Dakle, ako vam treba redovita ili ne daj Bože hitna pretraga iz krvi, poput CRP-a, ili enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje, možete sv. Petru na vrata jer sumnjam da će helikopter HZZO-a doći po vas i odvesti vas u Split na vađenje krvi", napisala nam je jedna čitateljica.

Kaže kako se u Županijskom domu zdravlja opravdavaju da je laboratorij bio privatan te da oni nisu mogli spriječiti zatvaranje.

"Na moj upit kako je moguće da im je ugovor otkazan i nisu se pobrinuli da otočani imaju zagarantiranu zdravstvenu zaštitu u tom segmentu, koja nam je zagarantirana zakonom, nisu imali odgovor osim da rade na tome da frižideri kojima će se izvađena krv do daljnjeg slati na analizu u Split budu danas na otoku. Super! Trebalo im je 5 dana da riješe frižidere. Sad su frižideri na otoku, ali moja kći kojoj nalazi krvi trebaju sutra do 8 može istu izvaditi tek u srijedu ujutro jer tek tad njena doktorica radi jutarnju smjenu. Dakle, sutra nema toga tko bi joj izvadio krv. A terapiju ne može primiti bez krvnih nalaza. I da, na Hvaru je takvo nevrijeme da katamarani ne voze. Ne može se ni do Splita osim brodom. Ujutro u 5.30 tamo a prvi za natrag je u 14.30 iz Splita", kazala nam je čitateljica.

Javilo nam se još nekoliko čitatelja koji su nas upozorili na ovaj problem.

Zvali smo i magistru medicinske biokemije Renatu Jurić Petrić koja je zatvorila svoj laboratorij na Hvaru, no telefon joj je isključen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara